Kun je een klas al swipend slimmer maken?

Swipende encyclopedie challenge

Als je voor je studie meer dan 600 planten moet kennen én onderscheiden, dan is dat op z’n zachtst gezegd een behoorlijke opgave. Rick (19), Freya  (24) en Sophie  (20) van de hbo opleiding Geo Media & Design besloten met hùn kennis van locatiedata en nieuwe media studenten van andere opleidingen te helpen en ontwikkelden een speciale educatieve app op het gebied van, jawel, planten.

Mobiele encyclopedie

De module Nieuwe Media leert studenten de eerste beginselen van het maken van een app op basis van locatie-informatie. Het was de uitdaging van medestudenten die het drietal inspireerde tot het ontwikkelen van een digitale encyclopedie over planten. “Met onze app zijn studenten slechts enkele swipes verwijderd van uitgebreide informatie over de planten in de schooltuin én in de omgeving”, zegt Sophie trots.

Meer info over Geo Media & Design

Speurtocht

“De app is een uitgebreide encyclopedie van alle planten die er zijn, inclusief namen en kenmerken, maar bijvoorbeeld ook met foto’s van hoe een plant er per seizoen uitziet”, legt Rick uit. “Ook is er een interactieve kaart, zodat je kunt zien welke planten in de omgeving te vinden zijn.” “Wat de app leuk maakt voor studenten is dat alles interactief is. Je kunt verschillende quizzen doen én we hebben de ouderwetse bordjes in de schooltuin vervangen door QR-codes die je kunt scannen. Zo word je echt getriggerd om te leren.”

Appeltje eitje

“Dankzij onze app wordt het voor studenten makkelijker om over planten te leren en deze te analyseren. Voor docenten is de app een fijne manier om studenten op interactieve wijze te laten leren”, weet Freya. Hoewel de app nu al een groot succes is, laat het drietal het hier zeker niet bij zitten. “In de toekomst zouden we deze app ook willen koppelen aan een VR-bril, waardoor studenten ook thuis door de schooltuin kunnen lopen en planten kunnen ontdekken”, vertelt Rick enthousiast. “Hopelijk kunnen we binnenkort zeggen: verkrijgbaar in an Apple store near you.”

Hbo opleiding

Geo Media & Design

Bij Geo Media & Design verken je vier jaar lang de wereld van virtual en augmented reality. Je doet aan data-analyse en datavisualisatie, bijvoorbeeld in infographics. En je krijgt natuurlijk een flinke dosis geografie. Zo leer je informatie over plaats en tijd uitdagend en creatief vorm te geven, gebruik makend van nieuwe media als smartphones, tablets en apps. Dit doe je bijvoorbeeld in het Geolab, waar je met de nieuwste hard- en software werkt aan ruimtelijke oplossingen.

Meer info over Geo Media & Design

Zien we je op 18 november tijdens de open dag?