Kun je zieke mensen helpen met gestresste planten?

Paniekplanten Challenge

Een studie kiezen kan een hele challenge zijn voor een scholier. Ouders kunnen een belangrijke rol spelen in het studiekeuzeproces door te luisteren, mee te denken en te adviseren. Met elkaar komen jullie dan tot de juiste keuze waar iedereen blij van wordt! Het studiekeuzeproces bestaat uit een aantal fases:

• Stap 1: Oriëntatie
  • Stap 2: Aanmelden via Studielink
  • Stap 3: Niet voldoende vooropleiding voor studie
  • Stap 4: Studiekeuzecheck
  • Stap 5: Start opleiding
  • Stap 6: Studiefinanciering
Stap 1

Oriƫntatie

Bezoek samen met uw zoon of dochter de open dagen die door de verschillende hogescholen worden georganiseerd. Zo krijgen jullie een goed beeld van de sfeer en is er gelegenheid om rechtstreeks vragen te stellen aan docenten en studenten. Hebben jullie een positief gevoel bij een school én de opleiding, laat uw kind dan ook proefstuderen om echt te ervaren wat het betekent om student op de HAS te zijn.

Stap 2

Aanmelden via Studielink

De deadline voor aanmelden is 1 mei 2018 via de website www.studielink.nl met eigen DigiD code. Dit kan dus niet via de DigiD van de ouders. Vraag op tijd een DigiD aan! De activeringscode wordt namelijk per post gestuurd en dat duurt circa drie werkdagen.

Stap 3

Niet voldoende vooropleiding voor studie

Bekijk de toelatingseisen per opleiding zorgvuldig. Voor sommige opleidingen is wiskunde en/of scheikunde verplicht! Zit uw kind op de havo of het vwo en doet hij/zij geen examen in wiskunde en/of scheikunde? Dan moet een deficiëntiecursus worden gevolgd om snel op het juiste niveau te komen in deze vakken.

Van mbo naar hbo

Voor mbo leerlingen adviseren we sterk om het Young Professionals Traject te volgen. Zo zijn aankomende studenten beter voorbereid op de overstap van mbo naar hbo en voorkomen we voortijdige uitval. Zo bereiken we het gezamenlijke doel van een mooi hbo-diploma na vier jaar!

Stap 4

Studiekeuzecheck

Zodra de aanmelding via de website van studielink is ingevuld en verstuurd (let op: uiterlijk op 1 mei), ontvangt uw zoon of dochter twee mails van HAS Hogeschool om de aanmelding af te ronden.

1. Motivatieformulier: dit formulier moet online worden ingevuld, ook uiterlijk op 1 mei. Als we na het lezen van het motivatieformulier nog vragen hebben, dan sturen we een uitnodiging voor een adviesgesprek.
  2. Uploadverzoek: via Studentzaken volgt een uploadverzoek met informatie voor een pasfoto en een eventuele dyslexieverklaring of medische verklaring.

Voor sommige opleidingen geldt een aanvullende studiekeuzecheck door bijvoorbeeld een verplichte intake-ochtend en een verplichte deelname aan een proefstudeerdag. Bekijk dus de toelatingseisen goed.

Stap 5

Start opleiding

Bezoek onderstaande pagina's voor praktische info over onder andere:

Stap 6

Studiefinanciering

Op de website van de DUO is alle informatie terug te vinden over:

• Studiefinanciering
  • Collegegeldkrediet
  • Studenten en OV
Meer info?

Studeren aan de HAS

Meer weten over studeren aan HAS Hogeschool, dé hogeschool voor agro, food en leefomgeving? Laat jullie inspireren! Op de website kun je alles terugvinden over o.a. studieverenigingen en studentenverenigingen en op kamers gaan in Den Bosch of Venlo of vraag hier informatiepakket aan.

Vraag het de studieadviseur!

Studiebegeleiding

Aan de verschillende opleidingen is een studieadviseur verbonden. Bij de opleidingen staan de naam en contactgegevens van de studieadviseur vermeld. Verder krijgt iedereen een persoonlijke coach toegewezen die de student tijdens zijn / haar studieloopbaan aan HAS Hogeschool begeleidt.

Kijk verder dan je eigen grenzen

Stage in het buitenland

Alle studenten van HAS Hogeschool lopen in het derde studiejaar stage in het buitenland. Naast stagevoorlichting vanuit de opleidingen zelf, wordt voorlichting gegeven van uit het International Office. Ook is er praktische informatie beschikbaar voor studenten met allerlei handige tips. Meer informatie over internationalising op HAS Hogeschool.

Bij stages binnen de EU kun je in aanmerking komen voor een Erasmus-beurs.