Hieronder vind je een verzameling van alle veelgestelde vragen binnen onze website. Door middel van de filter en zoek optie is eenvoudig het antwoord op jouw vraag naar voren te halen. Mocht deze pagina geen antwoord bieden op jouw vraag, dan kunnen we jou wellicht verder helpen op onze contactpagina.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food.
Wil je écht ervaren wat de studie Business Management in Agriculture & Food inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Astrid Jillings. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding en kan al jouw vragen beantwoorden.
Tip! De hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food ligt rond de 20 uur per week; in het eerste jaar wat méér, daarna wat minder. Daarnaast kun je ongeveer 20 uur zelfstudie, stage en projectwerk verwachten.
Je krijgt bij de hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges, probleemgestuurd onderwijs, stages, projecten en trainingen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode/blok gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 15 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 - 8 personen.
Studenten van de hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 20 contacturen per week, kun je nog 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit, loop je stage of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleidingBusiness Management in Agriculture & Food te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 15 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20-25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die minder dan 40 van de 60 studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met de projecten die ze doen of met probleemgestuurd onderwijs (PGO). Hierbij zijn vaardigheden als plannen, samenwerken, presenteren en zelfstudie aan de orde. Andere studenten moeten even wennen aan het studeren in het Engels.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/proefwerk, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een projectverslag in.
Met de hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn bedrijfsleider, ondernemer, adviseur of marketing manager.
Na de hbo opleiding Business Management in Agriculture & Food mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) gebruiken.
We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food en business. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met de theoretische vakken, anderen met het samenwerken in projectgroepen waar weer andere vaardigheden aangesproken worden. Over het algemeen vinden studenten met een mbo-vooropleiding rekenkundige vakken moeilijker. In jaar 1 worden studenten met een mbo-vooropleiding geholpen met het studeren op hbo-niveau. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een studieplanning en het schrijven van samenvattingen.
Ieder blok krijg je verschillende modules. Zo heb je bijvoorbeeld in jaar 1, blok 1, de module bedrijfseconomie. Deze module bestaat uit drie verschillende vakken, namelijk: wiskunde, bedrijfseconomie en excel. Gedurende 8 weken krijg je les in deze vakken en meestal in week 9 wordt je getoetst. Voor wiskunde en bedrijfseconomie krijg je een schriftelijke toets en excel wordt getoetst met een computertoets.
Er zijn ook andere toetsvormen, zoals een eindpresentatie of een projectverslag.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo-opleiding Healthy Living.
Wil je écht ervaren wat de studie Healthy Living inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo-opleiding Healthy Living neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Daniëlle Graat. Zij is studieadviseur van de hbo-opleiding Healthy Living en kan al jouw vragen beantwoorden.
Tip! De hbo-opleiding Healthy Living in Venlo heeft een eigen Instagram pagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!
Het aantal contacturen bij de hbo-opleiding Healthy Living ligt tussen de 15 - 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 25 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.
Studenten van de hbo-opleiding Healthy Living ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een voortgangstoets. Totaal is de studiebelasting voor de hbo-opleiding Healthy Living te vergelijken met een fulltime werkweek.
Healthy Living is in september 2019 gestart gestart met 30 studenten. We verwachten dat het aantal studenten dat in september 2020 start ongeveer 40 zal zijn.
Halverwege en aan het einde van het eerste jaar wordt er getoetst middels een portfolio-assessment. Dit assessment gaat over jou persoonlijke groei binnen de opleiding en kan worden onderbouwd met activiteiten die je gedurende het jaar hebt afgerond. Denk hierbij aan een voorgangstoets, opdrachten of presentaties (aan een opdrachtgever).
Met de hbo-opleiding Healthy Living kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn conceptontwikkelaar, adviseur gezonde leefomgeving, vitaliteitsmedewerker, zelfstandige ondernemer.
Na de hbo-opleiding Healthy Living mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food, business en gezondheid. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Je krijgt bij de hbo-opleiding Healthy Living verschillende lessen, denk aan hoorcolleges, projectbegeleiding, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode/blok gaat volgen.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op de pagina met meer informatie voor eerstejaars
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness.
Wil je écht ervaren wat de studie Bedrijfskunde en foodbusiness inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Sandra Valk. Zij is studieadviseur van de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness en kan al jouw vragen beantwoorden.
Gemiddeld starten er jaarlijks 25 nieuwe studenten aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness in Den Bosch.
Je krijgt bij deze opleiding verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
Met de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn marketingmanager, financieel adviseur, logistiek manager, kwaliteitsmanager of ondernemer in de foodsector.
Bij Applied Geo-Information Science staat vooral de ruimtelijke vraag/probleem centraal en niet de stof. Dat betekent dat de insteek dus anders is.
We geven je een vraagstuk om mee aan de slag te gaan. Jij bepaalt wat je nodig hebt om hiermee aan de gang te gaan. Dus geen bergen theorie waarbij je zelf moet kijken wat je ermee kunt.
Bovendien zijn wij verdiepend op de havo-stof en plaatsen het in andere contexten. Daarbij gebruiken we altijd actuele cases omdat we niet aan landelijke afspraken voor eindexamens hoeven te voldoen.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness.
Wil je écht ervaren wat de studie Bedrijfskunde en agri-foodbusiness inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Astrid Jillings. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness (vestiging Venlo) en kan al jouw vragen beantwoorden.
Tip! De hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness in Venlo heeft een eigen Facebook-pagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!
Het aantal contacturen ligt rond de 20 uur per week; in het eerste jaar wat méér, daarna wat minder. Daarnaast kun je ongeveer 20 uur zelfstudie en projectwerk verwachten.
Je krijgt bij deze opleiding verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen. In het leerplan kun je ook voorbeelden van projecten, stages of presentaties vinden.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens hoorcollege krijg je met de hele groep les. Dit wordt vaak gedaan bij de start van een module of een gastles. De meeste lessen zijn instructiecolleges die volg je samen met ongeveer 25 andere studenten. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 2 - 5 personen.
Studenten ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 20 contacturen per week, kun je gemiddeld nog 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen. Totaal is de studiebelasting voor deze opleiding te vergelijken met een fulltime werkweek.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten bedragen voor het eerste jaar bij Bedrijfskunde en agri-foodbusiness ongeveer 600 euro. Dit zijn kosten voor boeken, excursies en teambuildingsdagen (outdoor).
Gemiddeld starten er 50 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness in Venlo.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met de theoretische vakken, anderen met het samenwerken in projectgroepen waar weer andere vaardigheden aangesproken worden. Over het algemeen vinden studenten met een mbo-vooropleiding rekenkundige vakken moeilijker. In jaar 1 worden studenten met een mbo-vooropleiding geholpen met het studeren op hbo-niveau. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een studieplanning en het schrijven van samenvattingen.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een projectverslag in.
Met de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn marketing manager, financieel adviseur, logistiek manager, kwaliteitsmanager of ondernemer.
Lees meer op de beroepen pagina.
Na de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness (Venlo), Bedrijfskunde en agribusiness (Den Bosch) en Bedrijfskunde en foodbusiness (Den Bosch) mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) noemen.
We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food en business. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Applied Geo-Information Science.
Wil je écht ervaren wat de studie Applied Geo-Information Science inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Applied Geo-Information Science neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met de studieadviseur.
Deze vraag is niet exact te beantwoorden. Minimaal een kwart van de studietijd bestaat uit contacturen, maar in het 1ste jaar kun je verwachten dat die verhouding hoger ligt. Contacturen zijn er in verschillende vormen, namelijk:
Deze contacturen worden verspreid over 5 dagen. Naast de contacturen zul je in groepsverband opdrachten uitvoeren en natuurlijk zelfstandig moeten studeren.
Hoe verder je in je studie komt, hoe minder contacturen er zijn en hoe meer je zelfstandig moet werken.
Je krijgt bij de hbo opleiding Applied Geo-Information Science verschillende hoor- en instructiecolleges, werkcolleges, projectbijeenkomsten en excursies. Binnen een projectbijeenkomst werk je samen in een team aan een project dat bij het thema van een blok past. Bij werkcolleges leer je bijvoorbeeld met behulp van een PC hoe je ruimtelijke informatie met een kaart kan vormgeven.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 40 andere studenten de les. Werkcolleges zijn wat kleinere groepen, namelijk ongeveer 20 studenten. Als je projectwerk gaat doen, doe je dat met maximaal 10 studenten, maar meestal minder.
Studenten van de hbo opleiding Applied Geo-Information Science ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Omdat het aantal contacturen niet vastligt, varieert het hoeveel uur je kwijt bent aan zelfstudie. In principe kun je ervan uitgaan dat je 40 uur per week aan je studie besteedt, inclusief de contacturen. In de eerste weken zijn er meer colleges en minder zelfstudie, maar vlak voor de tentamenperiode zul je meer tijd hebben voor de zelfstudie. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk.
Gemiddeld starten er jaarlijks 70 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Applied Geo-Information Science.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht bij de pagina's met info voor eerstejaars studenten.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 36% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die niet genoeg studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Applied Geo-Media & Design toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. In het algemeen worden de vakken over fysische geografie moeilijker gevonden, omdat er veel leerwerk wordt verwacht voor deze vakken.
Dit verschilt per module. Vaak bestaat het afronden van een module uit meerdere elementen. Bij de meeste modulen moet je een tentamen maken, met daarnaast een eindpresentatie en/of het inleveren van opdrachten.
Met de hbo opleiding Applied Geo-Information Science kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn projectleider geo-informatievoorziening, designer van infographics, geo data-analist of adviseur geo-informatie.
Ja, de studievereniging Atlas is verbonden aan de opleiding Applied Geo-Information Science.
Na de hbo opleiding Applied Geo-Information Science mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Milieukunde ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20/25 uur zelfstudie verwachten.
Je krijgt bij de hbo opleiding Milieukunde verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten en practica. Op scheikunde en wiskunde na, krijg je niet meer de vakken zoals je ze kent van je vooropleiding. De lessen zijn meer gericht op hoe je jouw kennis op je latere werk toepast. Waterzuivering en een grondstof voor bioplastic maken uit stro zijn voorbeelden van practica.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Een hoorcollege volg je met de gehele klas, ongeveer 70-80 andere studenten. Een werkcollege bestaat uit maximaal 20 personen. Projectgroepen bestaan uit nog kleinere groepjes van ongeveer 4 tot 6 personen.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Milieukunde te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 70 tot 80 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Milieukunde.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Milieukunde toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Exacte vakken zoals scheikunde worden door sommige studenten als lastig ervaren. Dit komt doordat deze vakken wat technischer van aard zijn. Om deze reden wordt er extra aandacht besteed aan scheikunde en worden er bijvoorbeeld studiegroepen georganiseerd.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie of een verslag zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.
Met de hbo opleiding Milieukunde kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn adviseur water en bodem, coördinator kwaliteitszorg bij een multinational, teamleider milieustrategie of medewerker ruimte en wonen bij een omgevingsdienst.
Na de hbo opleiding Milieukunde mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Aan de hbo opleiding Milieukunde is de studievereniging Sustainagear verbonden. Sustainagear heeft als doel een platform te bieden waar alle studenten aan de HAS Hogeschool zich kunnen ontwikkelen en profileren op het gebied van duurzaamheid en ondernemerschap.
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Management van de Leefomgeving ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten.
Je krijgt bij de hbo opleiding Management van de Leefomgeving verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten en probleemgestuurd onderwijs (PGO). Ook ga je op excursie. Zo gaan we in jaar 1 de verschillende landschappen van Nederland bekijken, bezoeken we diverse gebiedsontwikkelingsprojecten en spreken we met mensen uit het werkveld.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 30 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 8 personen.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Management van de Leefomgeving te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 65 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Management van de Leefomgeving.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% tot 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Management van de Leefomgeving toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.
Met de hbo opleiding Management van de Leefomgeving kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn ontwerper bij een bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur, adviseur bij een stedenbouwkundig bureau, hoofduitvoerder bij een aannemersbedrijf en projectleider bij gebiedsontwikkelingsprojecten.
Na de hbo opleiding Management van de Leefomgeving mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Aan de hbo opleiding Management van de Leefomgeving, specialisatie Landscape Design is de studievereniging BOS Landscape Group verbonden. Deze studievereniging verzorgt inspirerende thema avonden met topondernemers uit de landschapsarchitectuur. Daarnaast worden er informatieve excursies en andere vakgerelateerde activiteiten door heel Nederland georganiseerd voor studenten en professionals.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 60 tot 90 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw.
Wil je écht ervaren wat de studie Tuinbouw en akkerbouw inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Maaike Mikkers. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw en kan al jouw vragen beantwoorden.
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw ligt tussen de 20 - 30 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 10 - 20 uur zelfstudie verwachten.
Je krijgt bij de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practicumlessen. Morfologie, virussen, ziektebeelden en plantvermeerdering zijn voorbeelden van practicumlessen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
De grootte van de groepen / klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met gemiddeld 55 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 - 8 personen. Bij een practicum heb je les met 18 - 24 studenten.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast de 20 - 30 contacturen per week, kun je nog 10 - 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen / proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 65 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 30% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Er zijn studenten die toch liever gaan werken na een mbo-opleiding. Anderen komen erachter dat deze studie toch niet de juiste studie voor ze is. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Echte struikelvakken zijn er niet. Welke vakken er lastig gevonden worden, verschilt per student en is mede afhankelijk van je vooropleiding. Mocht je meer informatie willen, neem dan gerust even contact op met de studieadviseur!
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/proefwerk, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.
Met de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn ondernemer of bedrijfsmanager op een teeltbedrijf, teeltadviseur, onderzoeker in gewasbescherming, salesmanager, exportmanager en productmanager.
Na de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Aan de hbo opleiding Tuinbouw en akkerbouw is de studievereniging AJK-HAS verbonden.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Horticulture & Business Management.
Wil je écht ervaren wat de studie Horticulture & Business Management inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Horticulture & Business Management neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Maaike Mikkers. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Horticulture & Business Management en kan al jouw vragen beantwoorden.
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Horticulture & Business Management ligt tussen de 20 - 30 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 10 - 20 uur zelfstudie verwachten.
Je krijgt bij de hbo opleiding Horticulture & Business Management verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practicumlessen. Morfologie, virussen, ziektebeelden en plantvermeerdering zijn voorbeelden van practicumlessen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met gemiddeld 30 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 - 8 personen. Bij een practicum heb je les met 18 - 24 studenten.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten
Naast de 20 - 30 contacturen per week, kun je nog 10 - 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen / proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Horticulture & Business Management te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 35 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Horticulture & Business Management.
Met de hbo opleiding Horticulture & Business Management kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn ondernemer of bedrijfsmanager op een teeltbedrijf, teeltadviseur, onderzoeker in gewasbescherming, salesmanager, exportmanager, productmanager.
Na de hbo opleiding Horticulture & Business Management mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Aan de hbo opleiding Horticulture & Business Management is de studievereniging AJK-HAS verbonden. ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness.
Wil je écht ervaren wat de studie Bedrijfskunde en agribusiness inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Sandra Valk. Zij is studieadviseur van de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness en kan al jouw vragen beantwoorden.
Tip! De hbo opleiding Bedrijfskunde en agribusiness in Den Bosch heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!
Je krijgt bij deze opleiding verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
Gemiddeld starten er jaarlijks 70 - 75 nieuwe studenten aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness in Den Bosch.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20-25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die minder dan 40 van de 60 studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness zijn verschillende studieverenigingen verbonden namelijk Animalia, HAS Hippique, HAS Intensief en HAS-AJK verbonden. Deze studieverenigingen hebben als doel het samenbrengen van studiegenoten van verschillende opleidingen, met interesse in dezelfde sector. Deze studieverenigingen organiseren activiteiten zoals workshops, seminars en excursies.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Veehouderij.
Wil je écht ervaren wat de studie Veehouderij inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Veehouderij neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Annemarie Kerkhof. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Veehouderij en kan al jouw vragen beantwoorden.
Studenten van de hbo opleiding Veehouderij ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 20 contacturen per week, kun je nog ongeveer 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Veehouderij te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 120 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Veehouderij.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die niet genoeg studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Veehouderij toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Voor de een kan dit bijvoorbeeld Engelstalige vakliteratuur zijn, voor een ander kunnen de bedrijfseconomische vakken lastiger zijn. Weer een ander kan de hoeveelheid studie in combinatie met hobby’s als zwaar ervaren.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.
Na de hbo opleiding Veehouderij mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Aan de hbo opleiding Veehouderij zijn een aantal studieverenigingen verbonden. Deze hebben als doel het samenbrengen van studiegenoten. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, lezingen, excursies en feestjes. Veehouderij heeft de volgende studieverenigingen: Ruminenten, HAS Intensief en Animalia.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Food Innovation.
Wil je écht ervaren wat de studie Food Innovation inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Food Innovation neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Caroline Kesselaer. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Food Innovation (vestiging Den Bosch) en kan al jouw vragen beantwoorden.
Tip! De hbo opleiding Food Innovation in Den Bosch heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!
Als je twijfelt tussen vestiging Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.
Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:
Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de vestigingen is de grootte.
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Food Innovation ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 25 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Food Innovation te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er tussen de 110 en 120 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Food Innovation.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Food Innovation toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. De onderdelen chemie en technologie binnen de Food-leerlijn in het eerste jaar worden door sommige studenten als lastig ervaren.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/proefwerk, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.
Met de hbo opleiding Food Innovation kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn:
Specialisatie Marketing en Business
Specialisatie Food & Design
Specialisatie Packaging & Design
Na de hbo opleiding Food Innovation mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding International Food & Agribusiness.
Wil je écht ervaren wat de studie International Food & Agribusiness inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding International Food & Agribusiness neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Esther van Lieshout. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding International Food & Agribusiness en kan al jouw vragen beantwoorden.
Tip! De hbo opleiding International Food & Agribusiness heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding International Food & Agribusiness ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten.
Je krijgt bij de hbo opleiding International Food & Agribusiness verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten, onderzoeken in het laboratorium, probleemgestuurd onderwijs (PGO), excursies naar bedrijven en gastlessen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Twee voorbeelden: Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 30 - 40 andere studenten de les. Probleem gestuurd onderwijs wordt gegeven aan groepen van 9 tot 11 studenten.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les iets bespreken.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog ongeveer 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/toets. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding International Food & Agribusiness te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 70 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding International Food & Agribusiness, daarvan komt ongeveer 30% uit het buitenland en 70% uit Nederland.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20 - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding International Food & Agribusiness toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Bij International Food & Agribusiness vinden een aantal studenten het vak Biobased Economy wat lastiger, omdat scheikunde een onderdeel is van dit vak.
Dit is verschillend per vak/les. In de meeste gevallen is het een combinatie van een tentamen én een opdracht of PGO (probleemgestuurd onderwijs) sessies. Soms bestaat een module uit meerdere tentamens en meerdere opdrachten.
Met de hbo-opleiding International Food & Agribusiness kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn projectmanager sustainable sourcing of consultant food/agribusiness.
Na de hbo opleiding International Food & Agribusiness mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) gebruiken.
International Food & Agribusiness is een brede opleiding, waarbij je kunt kiezen tussen plant, dier en food. In deze sectoren zijn verschillende studieverenigingen aan HAS Hogeschool verbonden namelijk Animalia (gezelschapsdieren), HAS Hippique (paarden), HAS Intensief (intensieve veehouderij) en All About Food. Deze studievereningen hebben als doel het samenbrengen van studiegenoten van verschillende opleidingen, met interesse in dezelfde sector. Deze studieverenigingen organiseren activiteiten zoals workshops, excursies en feestjes.
ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten.
Je krijgt bij de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie werkcolleges, diverse practica en projectlessen. De practica worden altijd aan werkcolleges gekoppeld. Zo krijg je bijvoorbeeld practica bij procestechnologie, levensmiddelenchemie, microbiologie en productontwikkeling. In ieder blok zit een project, waarbij je een dag in de week in groepsverband een probleem oplost, onderzoekt of een product ontwikkelt.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een werkcollege volg je samen met maximaal 30 andere studenten de les. Practica volg je met maximaal 20 studenten. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.
Studenten van de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open, zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of een gesprek hebben met de docent na de les.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten of studeer je bijvoorbeeld voor een toets. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 120 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 30% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Exacte vakken zoals procestechnologie of levensmiddelenchemie worden door sommige studenten als lastig ervaren. Natuurkunde is geen voorvereiste om te worden toegelaten, maar je krijgt het vak wel. Ook statistiek vinden een aantal studenten moeilijk.
Dit is verschillend per vak. Soms sluit je een vak af met een toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je een aantal opdrachten in aan het einde van een blok.
Met de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn productontwikkelaar, procestechnoloog, kwaliteitsmanager of in- of verkoopmanager.
Na de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Aan de hbo opleiding Voedingsmiddelentechnologie is de studievereniging All About Food verbonden. All About Food heeft als doel het samenbrengen van studiegenoten. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Food Innovation.
Wil je écht ervaren wat de studie Food Innovation inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Food Innovation neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Daniëlle Graat. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Food Innovation (vestiging Venlo) en kan al jouw vragen beantwoorden.
Tip! De hbo opleiding Food Innovation in Venlo heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!
Je krijgt bij de hbo opleiding Food Innovation verschillende hoorcolleges, werkcolleges, practicumlessen, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen. De lessen Kookinspiratie in het Co-Creation Lab VillaFlora, is een voorbeeld van practicumlessen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode/blok gaat volgen.
Er starten jaarlijks ongeveer 30 nieuwe studenten bij de hbo opleiding Food Innovation in Venlo.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 15% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Food Innovation toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Met de hbo opleiding Food Innovation kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn foodmarketeer, productmanager, inkoper, verpakkingsdeskundige, (culinair) conceptontwikkelaar of sensorisch productonderzoeker.
We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food en business. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Als je twijfelt tussen Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:
Het andere verschil tussen de locaties is de grootte.
Bij Bedrijfskunde en agri-foodbusiness In Venlo kun je vanaf jaar 1 kiezen voor de richting Agri, Food of Paard & Gezelschapsdieren. Ongeveer de helft van de algemene bedrijfskundige vakken zit je wel bij elkaar in de klas. Bedrijfskunde en agribusiness of Bedrijfskunde en foodbusiness zijn twee verschillende varianten die los van elkaar worden aangeboden. Je volgt een bedrijfskundige opleiding in de richting van agri OF food.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20-25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die minder dan 40 van de 60 studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Je krijgt bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Gedrag van krekels en weefselkweek zijn voorbeelden van practica.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
Je krijgt bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Bestuderen van het gedragen van krekels, het meten van de zetmeelvertering en het kwantificeren van fotosynthese zijn voorbeelden van practica.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode/blok gaat volgen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 60 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.
Het derde leerjaar kun je zelf vormgeven. Je gaat jezelf verbreden middels een minor. Deze minor kun je op de HAS, maar ook bij een andere hogeschool volgen. Naast een minor ga je 30 weken op stage, waarvan minimaal 12 weken in het buitenland. Je gaat de (internationale) beroepspraktijk leren kennen en je opgedane kennis echt toepassen. In leerjaar 3 kom je écht uit je comfortzone!
Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Toegepaste Biologie te vergelijken met een fulltime werkweek.
Gemiddeld starten er 140 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie.
Gemiddeld starten er 60 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met projecten of PGO (Probleem Gestuurd Onderwijs). Hierbij komen vaardigheden als plannen, samenwerken, presenteren en zelfstudie aan de orde. Andere studenten hebben meer moeite met exacte vakken, zoals bijvoorbeeld scheikunde of statistiek.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Toegepaste Biologie toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Toegepaste Biologie toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Na de hbo opleiding Toegepaste Biologie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Met de hbo opleiding Toegepaste Biologie kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn onderzoeker dierenwelzijn, adviseur ecologie en onderzoeker plantenziekten, assistent veredelaar, onderzoeker fytopathologie, specialist diervoeding, onderzoeker insectenkweek, projectmedewerker watersystemen, onderzoeker dierenwelzijn, trainee biologische bestrijding.
Met de hbo opleiding Toegepaste Biologie kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn onderzoeker dierenwelzijn, adviseur ecologie en onderzoeker plantenziekten, assistent veredelaar, onderzoeker fytopathologie, specialist diervoeding, onderzoeker insectenkweek, projectmedewerker watersystemen, onderzoeker dierenwelzijn, trainee biologische bestrijding.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Als je twijfelt tussen vestiging Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.
Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:
Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de vestigingen is de grootte.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Toegepaste Biologie.
Wil je écht ervaren wat de studie Toegepaste Biologie inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Jeanie van Driel. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Toegepaste Biologie en kan al jouw vragen beantwoorden.
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Toegepaste Biologie.
Wil je écht ervaren wat de studie Toegepaste Biologie inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Daniëlle Graat. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Toegepaste Biologie (vestiging Venlo) en kan al jouw vragen beantwoorden.
We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food en business. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.
Aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie is de studievereniging Biota Natura verbonden. Biota Nature heeft als doel om veel interessante excursies en activiteiten te organiseren. Daarnaast proberen ze het studeren voor studenten Toegepaste Biologie zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, door bijvoorbeeld bijles in plantendeterminatie te geven.
In Venlo hebben we nog geen Studentenvereniging. Wel hebben we een studievereniging die actief is voor alle studenten van HAS Hogeschool in Venlo: studievereniging Verde.
Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.
ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.
Ben je op zoek naar een kamer in Venlo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Maar je kan ook terecht bij Brix housing, een studentenservice-organisatie die zich inzet voor het opvangen en accommoderen van studenten die in Venlo komen wonen en studeren.
Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.