Als Geo Informatie Specialist kun je gaan werken als data-specialist, graphic design, projectleider, user experience (US) ontwerper of je gaat als de slag als adviseur. Natuurlijk kun je na de studie ook je eigen bedrijf starten als ontwikkelaar van apps of je biedt data oplossingen aan. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Je maakt heldere visuele producten: infographics, animaties, storymaps, dashboards en (interactieve) kaarten die mensen helpen met hun vraafstuk. Dat kan gaan over aardbevingen in Groningen, de biodiversiteit in de stad, de busroute door een stad, de huizen die in de omgeving te koop staan, of een app voor een evenement als Paaspop.
als projectleider ben je een intermediair tussen geografen, ontwerpers en geo-ICT'ers. Je leidt projecten van begin tot eind. Met alle betrokkenen, met het budget en de beschikbare tijd kom je tot het gewenste resultaat voor de klant.
In elke regio werken specialisten aan mobiliteit, leefbaarheid, klimaatadaptatie, ernergietransitie, citymarketing, groen en water. Als Geografisch adviseur help je die specialisten integraal naar de regio te kijken door ze te voorzien van de juiste informatie. Zo komen zij tot slimmere oplossingen.
In de landelijke omgeving worden meerdere functies duurzaam gecombineerd. Je helpt de verschillende gebruikersgroepen bij hun gebruik van de buitenruimte. Je adviseert een natuurorganisatie bijvoorbeeld over de inzet van social media, interactieve kaarten en dashboards.
Je ontwerpt nieuwe producten en diensten op basis van locatie en nieuwe technologieën. Voorbeelden zijn apps, websites en navigatiesystemen. Of denk aan augmented reality: Zo kunnen mensen al richtend met hun smartphone op bijvoorbeeld een landbouwperceel zien hoe het graan daar zal groeien van zaadje tot volwassen gewas, om op deze manier meer te leren over voedselproductie.
Je bedenkt hoe technologie, data en software er samen voor kunnen zorgen dat (web)apps en dashboards werken, en dat ze morgen nog steeds werken, met actuele data. Je hebt kennis van de kwaliteit en bruikbaarheid van data, de technische eisen en de mogelijkheden om zaken aan elkaar te koppelen.
Geografisch denkende professionals werken overal waar ruimte en locatie van belang zijn. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als gebiedsinrichting, leefbaarheid, waterbeheer, mobiliteit, logistiek, natuur, landbouw, recreatie, toerisme, marketing, zorg, energie, rampenbestrijding, evenementen etc.
Designers houden zich bezig het maken van visuele informatieproducten. In de wereld van design werken allerlei professionals: journalisten, graphic designers, interface designers, webdesigners, appbouwers, statistici, ict’ers en data-specialisten. Jij als afgestudeerde GMD’er voegt zich als specialist in kaartinformatie daartussen.
Geo-informatie technologie. Deze wereld is in Nederland ontstaan uit een mix van landmeters en cartografen. Die achtergrond maakt dat Geo-ICT’ers, veel beter dan ICT’ers, informatie kunnen koppelen aan locaties op de aardbol en kunnen weergeven in kaartbeelden.
Je komt te werken bij een ingenieursbureau, onderzoeksbureau, geo-adviesbureau of overheidsinstantie of ontwerpbureau. Denk bijvoorbeeld aan het RIVM, Gemeente Utrecht, Natuurmonumenten, KNMI, een waterschap, Kadaster, TomTom, Google of Noordhoff (van de Bosatlas)... Of je begint een eigen bedrijf in data. Zo begon Thomas zijn bedrijf Pittens Data Solutions.
"Mijn stage was een toptijd!"
Oud-student Applied Geo-Information Science
"Applied Geo-Information Science heeft me geleerd dat ik in verschillende disciplines kan werken"
Oud-student Applied Geo-Information Science