Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Naam: Giel van Zeeland
Opleiding: Applied Geo-Information Science
Heeft stage gelopen bij: ESTG in Viana do Catelo in Portugal

Wat was je stageopdracht?

ESTG is een technische universiteit. Er liepen verschillende projecten waarin professoren, afgestudeerden en studenten samen aan werkten. Ik werkte aan het project om mensen in publieke gebouwen bewuster te maken van de risico’s van Radongas. Dat is een radioactief gas dat je in graniet vindt en dat longkanker kan veroorzaken. Mijn opdracht was om een storymap te maken met risico’s en oplossingen. Deze wordt nu onder meer gebruikt om mensen erop te wijzen wat zij zelf kunnen doen om de risico’s te beperken.

Hoe kijk je terug op de opdracht?

Met een goed gevoel. Al zijn door corona veel dingen anders gedaan dan gepland. Ik was pas 2 weken in Portugal toen ik weer naar huis moest. Gelukkig was onze opdrachtgever bereid om de opdracht door te zetten en stond die ons via skype elke week te woord. Daardoor ben ik toch tevreden over het eindresultaat.

Voldeden het bedrijf en de opdracht aan je verwachtingen?

De opdracht voldeed zeker aan mijn verwachting. Die was uitdagend, interessant en heeft mij vanuit verschillende perspectieven laten kijken naar hoe je bewustzijn kunt creëren bij grote groepen mensen. De opdracht was dus perfect, de organisatie niet helemaal. Ik had wat moeite met de Portugese manier van werken. In Nederland is er meer prestatiedrang. Ik heb gemerkt dat ik me daar zelf beter in thuis voel.

Stel dat je de stage in Nederland had gedaan. Wat zouden dan de grootste verschillen en overeenkomsten zijn geweest?

Het grootste verschil zit in de werktijden. In Portugal is het heel normaal om rond 10.00 uur te beginnen en dan door te gaan tot 19.00 of 20.00 uur. Dit is hier wel anders. Daarnaast toch ook wel het verschil in mentaliteit. Wat ik al zei: Portugal is wat minder gericht op presteren. Dat maakt het werken daar heel anders. Dat vond ik leerzaam om dat eens te ervaren, maar ik merkte dat ik daardoor onvoldoende werd uitgedaagd. En overeenkomsten …? Die zag ik zo snel niet. Wel heb ik een tip: als je naar het buitenland gaat, geniet daar van. Neem je stage serieus, maar zorg ook dat je de omgeving en cultuur in je opneemt. Die kans heb ik helaas maar heel kort gekregen …