Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Naam: Harm Kersten
Opleiding HAS: Applied Geo-Information Science, specialisatie in design
Werkt momenteel als: Journalistiek Designer bij NOS

Hoe ziet jouw huidige functie eruit? Wat zijn je taken?

Ik werk op de nieuwsredactie van de NOS en geef in een team vorm aan alle online uitingen. We maken uitlegvideo’s, maar ook kaarten en grafieken. Dat doen we voor de site nos.nl en voor de NOS-app. Het voelt voor mij als een droombaan. Het is ontzettend gevarieerd met onderwerpen uit binnen- en buitenland.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

We beginnen de dag met een overleg. Daar bespreken we wat we die dag gaan doen. Input in deze vergadering komen van de verschillende redacties. Daarnaast krijgt iedereen tijdens het overleg alle ruimte om eigen ideeën te pitchen. Daarna vormen we teams om de projecten uit te gaan voeren. In de loop van de dag verandert de planning nogal eens, omdat er iedere dag wel nieuwsverhalen bijkomen met korte deadlines.

Wat vind je leuk aan je werk?

Vooral dat iedere dag anders is. Als ik naar het werk ga, weet ik nooit wat de dag me gaat brengen. Dat zorgt dat je snel moet kunnen schakelen als er breaking news is. Wat mijn werk spannend maakt, is dat je constant bezig bent met producties die aan een bepaalde publicatietijd zijn verbonden. Het geeft ontzettend veel voldoening om na je werkdag een publicatie waar jij aan mee hebt gewerkt online te zien staan.

Sluiten je baan en je opleiding goed bij elkaar aan?

Ja. Pas in mijn werk ontdek ik hoe uniek de specialisatie was die ik heb gekozen. Ik kan data interpreteren, prepareren tot datasets én ook nog eens omsmeden tot een aantrekkelijk design. Met deze combinatie kan ik me echt in mijn werk onderscheiden.

Aan welke maatschappelijke vraagstukken werk je?

Ik observeer wat er in de wereld speelt, doe dat zo objectief mogelijk en vertaal dat naar visuals. Draag je dan bij aan een maatschappelijk vraagstuk? Niet concreet, denk ik. Wel is er altijd ruimte om ideeën te pitchen tijdens vergaderingen om onderwerpen aan te dragen die voor je gevoel een interessant verhaal kunnen opleveren. En natuurlijk is het wel degelijk essentieel voor de maatschappij als je betrouwbaar nieuws kunt brengen en kunt zorgen voor context in een wereld waar continue informatie op je wordt afgevuurd.