Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Naam: Sophie Drijver
Opleiding HAS: Applied Geo-Information Science, specialisatie Analist
Werkt momenteel als: Projectleider (Junior) en GIS-specialist bij DataCount

Hoe ziet jouw huidige functie eruit? Wat zijn je taken?

DataCount is een onderzoeksbureau voor verkeer en parkeren. Wij zorgen voor scherpe én visuele analyses van verkeerssituaties. Als projectleider doe ik er projecten van a tot z. Echt alles komt aan bod: het schrijven van offertes, het voorbereiden van onderzoek, het coördineren en soms ook zelf uitvoeren van onderzoek, het verwerken en visualiseren van data en natuurlijk het contact met de klant. Daarnaast ben ik een van de GIS-specialisten. Wij werken veel met GIS. Ik kijk altijd mee: kunnen bepaalde stappen efficiënter worden uitgevoerd bijvoorbeeld? Maar ook: hoe kunnen we data het beste visualiseren en presenteren?

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Elke dag is anders. Het is in ieder geval geen 9-tot-5-baan. Mijn dag begint wel altijd hetzelfde: met koffie of thee. Daarna start ik met wat ik die dag moet doen, zoals het klaarzetten van kaartlagen voor een parkeeronderzoek of het uitvoeren van datacontroles op de ingewonnen data. We lunchen bijna altijd samen. Dat doen we op kantoor, waar we de boodschappen laten bezorgen. Dit is altijd supergezellig. De dag vliegt daarna voorbij. Meestal ben ik de hele dag op kantoor, maar soms ook ga ik mee het veld in voor onderzoek. Dan meten we bijvoorbeeld de capaciteit of de aanwezigheid van het aantal geparkeerde voertuigen. Zo’n onderzoek vindt ook wel eens in de avond of nacht plaats. Dan ben ik er bij of ik sta paraat voor als er vragen zijn. Kortom: een heel gevarieerde werkdag dus.

Wat vind je leuk aan je werk?

We hebben een erg leuk team, met jonge en ambitieuze mensen die allemaal zo’n beetje in dezelfde ‘levensfase’ zitten. Leuk is ook dat iedereen wel een andere studie heeft gedaan. We vullen elkaar perfect aan. Wat ook fijn is, is dat we erg goed met elkaar kunnen praten. Als je iets inbrengt of als je ideeën hebt over bepaalde zaken in het bedrijf die naar jouw idee anders kunnen, dan wordt daar serieus naar geluisterd. En dan doen we regelmatig ook buiten het werk om activiteiten, zoals een borrel in het café, voetballen, GeoGuessr of lekker casual samen gamen op de PlayStation.

Sluiten je baan en opleiding goed op elkaar aan?

Ja, absoluut. Veel van wat ik heb geleerd tijdens mijn studie, pas ik nu toe in mijn baan. Tegelijkertijd breid ik mijn kennis uit. Ik verdiep me nu bijvoorbeeld in Python, een programmeertaal om nog meer uit de data te halen die we verzamelen. Ik kijk dan ook positief terug op mijn studie. Het waren vier leuke en leerzame jaren. En leuk ook: ik heb nog altijd contact met mensen van de studie. De locatie was erg fijn en de sfeer op de HAS is echt top!

Aan welke maatschappelijke vraagstukken werk je?

Dat is vooral op het gebied van verkeer en parkeren natuurlijk, wat het vakgebied is van Datacount. Wij brengen bijvoorbeeld de verkeersdoorstroming in een stad in beeld, doen gevarenanalyses, herkomstanalyses van personen die een stad bezoeken en analyses om parkeerbeleid van een gemeente te kunnen onderbouwen. Dat zijn stuk voor stuk relevante maatschappelijke problemen.