Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Help! Als je door je VR-bril kijkt, zie je dat de hele omgeving rondom Den Bosch onder water staat. Wat moet je doen? Charlotte (24) en Jeroen (22), die Applied Geo-Information Science studeren, maakten een app waarmee leerlingen in het basisonderwijs wateroverlast door overstromingen zelf kunnen beleven.

Dat de app tot de verbeelding spreekt, heeft Jeroen al ervaren: “Toen we de kinderen uit groep 8 vertelden over de app en dat het nog minimaal 6 maanden zal duren voordat de app er echt is, zei een jongen: ‘Shit, dan zit ik niet meer op de basisschool… En het lijkt me wel vet om het spel te spelen!’”

 

Den Bosch onder water

Het klimaat verandert. Daar heb je ongetwijfeld wel eens over gehoord. Gletsjers en ijskappen smelten, het zeewater zet uit, we krijgen steeds vaker met extreme neerslag te maken enz.. Daardoor stijgt de zeespiegel, wat ook gevolgen heeft voor ons land. Juist voor ons land, omdat dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. In Den Bosch is een gebied buiten de stad zodanig ingericht dat daar het overtollige water naar toe gesluisd kan worden om te voorkomen dat de stad overstroomt. Maar hoe neem je kinderen van groep 6, 7 en 8 nu al mee in deze hoogwaterproblematiek, zodat ze misschien ook bewuster met water omgaan? Dat was de vraag die verschillende overheidsinstanties zich stelden.

Het antwoord: met een app. “Niet zomaar een app”, vertelt Charlotte. “Maar een app waarmee kinderen zien en ervaren hoe het is als het land onder water staat. Wij hebben eerst de omgeving van Den Bosch in kaart gebracht. Daarna hebben we die kaart tot ‘leven’ gewekt met augmented en virtual reality.”

 

Positieve boodschap

Of de app er ook daadwerkelijk komt, is de vraag: “De basis ligt er. We hebben het format en de beelden al ontwikkeld. Nu moet de app alleen nog gebouwd gaan worden. Dat kost veel tijd. Het is afhankelijk van potjes met geld die beschikbaar komen of de app er gaat komen. Zou gaaf zijn voor de kinderen. En ja, ook voor het besef dat we zuinig moeten zijn op ons water. Want hoewel AR en VR nog in de kinderschoenen staan, zijn wij ervan overtuigd dat je daar kinderen een positieve boodschap in mee kunt geven.”