Kun je cashen met krekels?

Kweek Je Krekel Challenge

Veel gestelde vragen

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness?

Het aantal contacturen bij deze hbo opleiding ligt rond de 20 uur per week; in het eerste jaar wat méér, daarna wat minder. Daarnaast kun je ongeveer 20 uur zelfstudie en projectwerk verwachten.

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness?

Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 20 contacturen per week, kun je gemiddeld nog 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen. Totaal is de studiebelasting voor deze opleiding te vergelijken met een fulltime werkweek.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er jaarlijks 85 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness in den Bosch.

Zijn er nog extra kosten verbonden aan de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness?

Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20-25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die minder dan 40 van de 60 studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met de theoretische vakken, anderen met het samenwerken in projectgroepen waar weer andere vaardigheden aangesproken worden.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een projectverslag in.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness?

Na de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) noemen.

Is er een studievereniging verbonden aan de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness?

Aan de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness zijn verschillende studieverenigingen verbonden namelijk Animalia, HAS Hippique, HAS Intensief, HAS-AJK en All About Food verbonden. Deze studieverenigingen hebben als doel het samenbrengen van studiegenoten van verschillende opleidingen, met interesse in dezelfde sector. Deze studieverenigingen organiseren activiteiten zoals workshops, seminars en excursies.

Is er een introductie/kamp bij de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness?

Bedrijfskunde en agri-foodbusiness organiseert een introductieactiviteit aan het begin van het studiejaar. Met alle eerstejaars studenten van deze opleiding gaan we op Outdoor. Tijdens deze introductie leer je jouw nieuwe klasgenoten beter kennen op een ongedwongen manier. Dit is géén ontgroening, maar een kennismaking. 
 
Naast de introductie van de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness, organiseert studentenvereniging Gremio Unio elk jaar een introductieweek. Deze vindt meestal één week eerder plaats dan de introductie van de opleiding. Deelname aan deze introductie is niet verplicht, maar je wilt dit eigenlijk niet missen.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn marketingmanager, financieel adviseur, logistiek manager, kwaliteitsmanager of ondernemer. 

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness?

Je krijgt bij deze opleiding verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen.

Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 30 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 2-5 personen.

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness.

Wil je écht ervaren wat de studie Bedrijfskunde en agri-foodbusiness inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.

Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Sandra Valk. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness (vestiging Den Bosch) en kan al jouw vragen beantwoorden.

Tip! De hbo opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness in Den Bosch heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!

Wat zijn de verschillen met Bedrijfskunde en agri-foodbusiness in Den Bosch en Venlo?

Als je twijfelt tussen vestiging Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.

Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:

  • In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een paar keer per jaar op bedrijfsbezoek of komt er een gastspreker uit het bedrijfsleven.
  • In Venlo heeft HAS Hogeschool een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.


Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de vestigingen is de grootte.

  • In Den Bosch studeren zo’n 3.000 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.
  • In Venlo studeren zo’n 400 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven, het researchcenter voor vertical farming BrightBox en het Co Creation Lab in Villa Flora.

Zijn er studentenverenigingen in Den Bosch?

Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.