Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Is Bram een uitmuntende atleet? Dat zou je bijna vermoeden. De afgelopen jaren maakte hij soepel een flinke hink-stap-sprong. Eerst van vmbo-t naar een agrarische vooropleiding op mbo-niveau. Nu Bedrijfskunde en agri-foodbusiness op HAS Hogeschool in Venlo.

Geen loonwerker blijven

“Tussendoor heb ik ook nog 2 jaar bij een loon- en grondwerker gewerkt”, vertelt hij. Bram reed op loaders, kranen en maaiers. Zulke grote machines spreken hem aan: “Ze geven me een gevoel van vrijheid.” Enerzijds verzette Bram veel grond. Anders verzette hij zich tegen het idee dat hij een leven lang loonwerker zou zijn.

And the winner was Venlo

Zijn interesse in akkerbouw en mechanisatie gaven de doorslag. Hij besloot om op hbo-niveau verder te studeren. Wel twijfelde hij: HAS Hogeschool in Venlo of Aeres Hogeschool in Dronten? Bram zette alle voor- en nadelen op een rij. And the winner was Venlo. Zijn overwegingen? “Kleinschalig, goede sfeer, iedereen kent iedereen. Venlo is ook sterk op de praktijk gericht. We bezoeken veel bedrijven, ontmoeten allerlei ondernemers.” Verder speelden logistieke en financiële voordelen een rol. Bram woont thuis in het Oost-Brabantse Westerbeek. Binnen 35 minuten is hij op school. Zijn OV-kaart is gratis.

Eerste jaar

Het eerste studiejaar is hem goed bevallen. “Ik houd van bedrijfseconomie, wiskunde en rekenen. Dat krijgen we veel. We maken onder andere kostencalculaties, balansen en resultatenrekeningen.” Zijn oriënterende stage heeft hij al achter de rug. Bij een jubilerende boomkwekerij hielp hij bij de voorbereiding van de open dagen ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan. Locatie: het dorpje Veulen bij Venray. 

Agribusiness en techniek

Waar 4 jaar Bedrijfskunde en agribusiness hem gaat brengen? Bram weet het nog niet. Eerst zaaien, dan oogsten. Maar hij hoopt op een leidinggevende functie op het snijvlak van agri-foodbusiness en techniek. Een combinatie van binnen- en buitenwerk trekt hem het meest.