Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Mijn naam is Naud en ik loop op dit moment stage bij zu Jeddeloh Planzen in Duitsland. Voor de buitenlandstage mocht ik zelf een land en bedrijf zoeken. Ik heb een stagebedrijf gezocht in de boomkwekerijsector, omdat ik al van jongs af aan bij een boomkwekerij in mijn woonplaats Meijel werk. Ik ben bij zu Jeddeloh Pflanzen uit gekomen, omdat dit een toonaangevend bedrijf is in de boomkwekerijsector en hoort bij de grootste totaal-assortiment containerplantkwekerijen van Europa. 

 

Over Zu Jeddeloh

Zu Jeddeloh Pflanzen maakt zelf geen planten maar levert aan vaste toeleveranciers stekken en enten aan van hun eigen planten. Na het vermeerderen van de planten door collega kwekers worden de planten bij zu Jeddeloh Pflanzen verder groot gebracht tot dat ze verkocht worden aan de klanten. Vanwege de flexibiliteit, het grootte assortiment, de service op het gebied van marketing en logistiek, levert zu Jeddeloh Pflanzen aan grote winkelketens, tuincentra en andere groenprofessionals.

Met meer dan 150 werknemers worden er verschillende werkzaamheden verricht zoals het inkopen/verkopen van planten, passende etiketten ontwerpen en drukken voor de klant, logistieke processen regelen, maar ook de productie werkzaamheden zoals het knippen, oppoten, stokken etc. van de planten.

Zelf keuzes maken

Tweejarenplan

Tijdens mijn stage wil ik inzicht krijgen in de vele bedrijfsprocessen, waarbij ik me focus op verbeteringen voor vorstprotectie binnen het bedrijf. De buitenlandstage bij zu Jeddeloh Pflanzen vindt plaatst in de eerste 10 weken van mijn laatste leerjaar. Deze keuze heb ik zo gemaakt aan het eind van mijn tweede leerjaar, toen heb ik namelijk mijn tweejarenplan gemaakt. In dit tweejarenplan heeft elke student zelf de keuze om stages en minors in te plannen.

Naast mijn stageopdracht en het werken in het bedrijf heb ik veel andere leuke en leerzame momenten meegemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld uit interesse veel andere boomkwekers bezocht in de buurt en een bezoek gebracht een grote techniekbeurs in de buurt van Hamburg. Vanuit Jeddeloh heb ik ook deel kunnen nemen aan een bezoek aan een bio-boomkwekerij waar we enkele fruitbomen hebben veredeld en deelgenomen aan een bijeenkomst met de Jünggartner verenging. Verder ben ik met collega’s wezen kleiduivenschieten en met enkele jongeren die ik heb leren kennen avondjes uit geweest. 

Ik heb erg veel geleerd van de ontwikkelingen, processen en technologieën bij zu Jeddeloh en andere kwekers die ik bezocht heb. Daarnaast denk ik dat het voor iedereen erg leerzaam is om zelfstandig een tijd in het buitenland te wonen en hier mensen te leren kennen. Ik heb erg veel plezier gehad in mijn werk maar ook vooral in mijn vrije tijd hier in Duitsland.

Als tip voor toekomstige stagiaires in het buitenland wil ik meegeven om vooral mensen te leren kennen en veel plezier beleven tijdens je stagetijd maar ook in je vrije tijd. Verbreed je zowel je persoonlijke als je zakelijke netwerk en heb een leuke gezellige tijd.