Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

“Dit is voor mijn manege”, zei Roxanne. De medewerkster van ABN Amro in Reuver boog zich over de balie. Er stond een meisje van negen. Ze schoof een spaarpotje naar voren. Inhoud: 15 euro. Voor op de groeirekening. Motto: klein beginnen, groot denken. Maar die manege zou er komen.

ONDERNEMERSCHAP EN DIERENLIEFDE

"Het zat er al vroeg in", erkent Roxanne lachend. Zowel het ondernemerschap als de dierenliefde. Op haar tiende had ze een eigen pony. In 2008 werd ze Limburgs kampioene dressuur. Nu studeert ze Bedrijfskunde en agri-foodbusines in Venlo. Enerzijds roemt ze de kleinschalige sfeer. “Zelfs de receptionist kent je naam.” Anderzijds prijst ze de dynamiek. “In het eerste jaar heb ik wel zestig ondernemers gesproken.”

Een zwak voor economie en wiskunde

Voor Roxanne is de keuze voor Bedrijfskunde en agri-foodbusiness haast vanzelfsprekend. Ze komt uit een ondernemersgezin. Haar vader heeft een bouwbedrijf. Aan de keukentafel worden alle lopende zaken besproken. “Voor economie, rekenen en wiskunde heb ik altijd een zwak gehad.”

Bedrijfsvraagstukken uit de praktijk

Regelmatig krijgt ze bedrijfsvraagstukken uit de praktijk voorgelegd. Enthousiast: “Zo heb ik me pas in retailmarketing verdiept. Een teler vroeg zich af of de chayote [een van oorsprong Midden-Amerikaanse klimplant uit de komkommerfamilie – red.] voor decoratieve toepassing gebruikt zou kunnen worden. Niet zo’n vreemde gedachte, want het is een felgroene groentesoort met stekels.” Roxanne confronteerde consumenten, bloemisten en veilighandelaren met de chayote. Uit alle gesprekken destilleerde ze een helder advies: go! “Het mooie is dat studenten van Food Innovation in Venlo nu de eetbaarheid van de chayote uitzoeken.”

Richting Paard & dier

In het tweede jaar heeft ze specialisatie Paard & gezelschapsdieren gekozen [in 2019 kun je deze richting al vanaf jaar 1 kiezen - red.]. Of die manege er nog gaat komen? Ze lacht. Nee, vijftien euro spaargeld is niet toereikend. Wel werkt ze twaalf uur per week in een ruitersportzaak in Venlo. “Later wil ik onafhankelijk financieel adviseur in de agrarische sector worden. Het liefst in de hippische of rundveesector. Van conceptontwikkeling tot realisatie.