Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

De zakenwereld binnen de agrifood sector, dat is waar Stan, vierdejaars student Bedrijfskunde en agri-foodbusiness bij de HAS Hogeschool in Venlo, voor gaat.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

“Ik wist nog niet wat ik precies wilde, maar wat ik wel zeker wist is dat ik in de zakenwereld wilde. Dan kom je snel uit op bedrijfskunde, als dat dan is gericht op de agrifood sector, is dat helemaal mooi meegenomen. Ik heb geen agrarische achtergrond, maar had wel altijd affiniteit met planten en voedsel. Vroeger had ik een tuintje en verbouwde ik groente zoals pompoenen. Na de oogst ging ik die huis aan huis verkopen. Ik heb dat altijd interessant gevonden.”

En waarom de HAS in Venlo?

“De HAS staat goed aangeschreven. Bij de HAS in Venlo ligt de nadruk op praktijkervaring. Je krijgt niet alleen les in de leslokalen, je gaat ook vaak naar partnerbedrijven voor excursies en stages. Sommige lessen worden op locatie gegeven? “Ja, bijvoorbeeld lessen over een veiling. Dan ga je bij een veiling kijken hoe alles werkt en kan je ter plekke vragen stellen aan de mensen die daar werken.”

Waar heb je stage gelopen?

“In Colombia, bij een kweker van potplanten. Colombia is een interessant land om een agrarische stage te lopen. Ik wilde graag een land in ontwikkeling zien met een groeiende agrarische sector. De buitenland stage was perfect, ik was toe aan meer uitdaging. De schoolbanken verlaten, ver weg van huis te zijn, aan jezelf te werken en het diepe ingegooid te worden. Ik heb tijdens deze ervaring heel veel geleerd.”

Wat ga je doen als je je diploma op zak hebt?

“Ik wil werken bij een internationaal bedrijf. Mij spreekt het heel erg aan om in een ander land te werken met een andere cultuur. Wat voor een bedrijf het dan precies is? Als het maar interessant en internationaal is én in de agrifood, dan kan ik overal ter wereld werken.“