Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Het is de superman onder de dieren. Hij gaat de wereld redden: de krekel. En ja, binnen nu en heel kort eet jij waarschijnlijk ook een krekel; of in ieder geval een product waar een krekel in is verwerkt. Tenminste, wel als het aan Folkert (21) ligt, die Bedrijfskunde en agri-foodbusiness studeert.

De vader en broer van Folkert hebben een prachtig pluimveebedrijf. Een met volop perspectieven ook voor Folkert zelf. Toch zijn ze daarnaast ook een nieuwe weg ingeslagen met een bedrijf waarbij ze krekels kweken en verwerken. “De wereldbevolking groeit. En al die mensen moeten eten. Probleem is dat we niet de ruimte hebben om zo veel koeien, varkens, kippen, enz. te houden om iedereen te voeden."

Insecten zijn het ‘vee’ van de toekomst. En als het aan Folkert ligt vooral de krekels. “Zet eens 1 kilo krekel naast 1 kilo vlees van een koe, kip of varken. Dan vallen alle vergelijkingen in het voordeel van de krekel uit. Je hebt 90% minder water nodig, 5 keer minder voer en 10 keer minder land. Restproducten? Die heb je niet. De krekel wordt in zijn geheel gebruikt en is dus ideaal in de strijd tegen voedselverspilling. En geloof het of niet, maar de krekel is ook nog eens ontzettend lekker. De markt insectenproducten ontwikkelt zich razendsnel, dit maakt het voor een bedrijfskundige ontzettend interessant.”

Muffin met krekelpoeder

Dus mensen moeten hun malse biefstuk of fijne filetje verruilen voor een kale krekel? Folkert lacht: “Dat stukje vlees moet je lekker blijven eten. Maar misschien iets minder vaak. De andere dagen geeft de krekel je de eiwitten die je nodig hebt. En het hoeft niet zo te zijn dat er dan een insect op je bord ligt. Wij vermalen ook krekels tot poeder. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Een muffin met krekelpoeder? Sportvoeding? Of dat poeder met je groenten mee roerbakken? Kan allemaal. Lekker én voedzaam.”

Oplossing voor wereldvoedselprobleem

Folkert deed het afgelopen jaar de Topklas Ondernemen. Dat betekent onder meer dat hij vanuit school begeleiding kreeg bij het opzetten van zijn bedrijf. “Wij werken met ons bedrijf aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Dat voelt goed. Mensen reageren daar ook superenthousiast op. De kunst is nu om ze net zo enthousiast te maken voor de krekel als voor ons verhaal, zodat ons bedrijf toekomstbestendig is”.