Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

De opleiding Bedrijfskunde en agribusiness richt zich op de bedrijfsmatige kant van productie, verwerking, handel, distributie en dienstverlening in de agrisector.

Jaar 1: Oriƫnteren en partnerbedrijven

Het eerst jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar waarbij je kennis maakt met heel veel aspecten van bedrijfskunde en de agrisector. Naast lessen, hoorcolleges en gastlessen, werk je op school veel in projectgroepjes. Daarnaast  bezoek je regelmatig bedrijven in de regio om te ervaren wat er bij bedrijven speelt en hoe ondernemers met kansen en uitdagingen in de agribusiness omgaan.

Het jaar is verdeeld in 4 blokken waarin je modulen volgt. Zo krijg je bijvoorbeeld: bedrijfseconomie, marketing, logistiek, organisatiekunde, recht, financien en lessen over agriketens. 

In het eerste jaar loop je 2 stages, zodat je de geleerde kennis en vaardigheden ook toe kunt passen in de praktijk.

Jaar 2: Verdiepen en grenzen verleggen

In het tweede jaar verstevig je de basis die je tijdens het eerste jaar hebt gelegd. Je gaat je verder verdiepen in zowel de bedrijfskundige vakken als in de agribusiness. Door middel van realistische praktijkopdrachten ontdek je hoe veelzijdig de opleiding is. Zo werk je bijvoorbeeld aan een ondernemingsplan en voer je een marktonderzoek uit. Lessen en practica zorgen ervoor dat je op een snelle manier veel kennis en vaardigheden op doet die je direct kunt toepassen.

Je gaat ook over de landsgrenzen heen kijken. Binnen de module International Business ga je namelijk samen met je studiegenoten op buitenlandse excursie. Check hiervoor ook ons artikel op de nieuwspagina.
Op het eind van het jaar stel je met je coach een persoonlijk tweejarenplan op om je verder te ontwikkelen, te verbreden en/of te verdiepen. Dit doe je op basis van je eigen passies, kwaliteiten en ambities.

Jaar 3: Tweejarenplan, persoonlijk profiel, stages en minor

In jaar 3 en 4 krijg je veel ruimte om je studie zelf in te vullen. Je tweejarenplan vormt de basis om af te studeren met een persoonlijk profiel. Dit is puur maatwerk. Jij kiest je eigen stages en minor in een zelfgekozen volgorde, bij bedrijven en hogescholen naar jouw keuze.

Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je gaat in totaal 30 weken stage lopen in binnen- en buitenland. Je doet op deze manier veel praktijkervaring op, leert zelfstandig werken en je  ontwikkelt je persoonlijke kwaliteiten. Verder volg je een minor bij de HAS of bij een andere hbo instelling in Nederland of in het buitenland.

Studente Bonnie vertelt over haar stage bij ABAB Accountants

Jaar 4: Afstuderen en beroepsopdracht

In het vierde jaar werk je je tweejarenplan verder uit. Eén van de onderdelen is een beroepsopdracht. In een groepje van 2 of 3 studenten werk je aan een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie).

Naast je beroepsopdracht krijg je de module professionele ontwikkeling, waarbij je aantoont dat je op bachelorniveau een onderzoek kunt opzetten en uitvoeren. Tot slot leg je in je eindassessment uit welke doelen je jezelf had opgelegd en hoe je daar in je gehele studie aan hebt gewerkt en wat jouw rol was. Hiermee toon je aan dat je voldoet aan de eindkwalificaties van de opleiding. Met het ontvangen van je diploma ben jij helemaal klaar om het bedrijfsleven in te stappen.

4 jaar in een overzicht

Leerplan

Een studiejaar is verdeeld in 4 blokken en 1 blok duurt 10 studieweken. Elk jaar kun je 60 ects halen. Als je alle 240 ects behaald hebt, ontvang je je bachelor diploma.

Download hier een pdf van het leerplan  

Wat vindt Rik?

Samenwerken

"Fijn om theorie snel te koppelen aan de praktijk"

Rik (student Bedrijfskunde en agribusiness)

Wat vindt Bas?

met partnerbedrijven

"Dat je ideeën ook echt uitgevoerd worden"

Bas (student Bedrijfskunde en agribusiness)