Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Als zoon van een varkensboer heeft Fons (22) te maken met heel wat vooroordelen, maar het is juist het bedrijf van zijn vader dat hem inspireerde tot een nieuw businessmodel: Ruyghveen, vlees met Peelkarakter. Een relaxte manier van varkens houden voor het beste stukje vlees.

Deze challenge is een onderdeel van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness aan HAS Hogeschool in Venlo.

Boerenverstand

Mijn vader vroeg me eens of ik interesse had om zijn bedrijf over te nemen”, vertelt Fons. “Mijn antwoord was: ‘Ja, maar niet op deze manier’. Een varkensstal beheren met zo’n 8000 varkens is niets voor mij. Ik vind het juist leuk om mezelf bezig te houden met de verkoop en het bedenken van toffe concepten. Zo ontstond het idee voor Ruyghveenvlees: het behalen van meerwaarde op kleinere schaal. Geen massaproductie van varkensvlees, maar juist op basis van een nauwe samenwerking tussen varkensboer en slager een kwalitatief en smakelijk stuk vlees ontwikkelen.”

 

Gespierde varkens

“Wat het Ruyghveenvlees zo bijzonder maakt, is dat het een heerlijk stuk varkensvlees uit de Peel is. Niet alleen qua smaak en kleur, maar ook qua structuur”, vertelt Fons. “Als je een lap vlees van de supermarkt in een koekenpan doet, zul je zien dat deze al snel slinkt. De varkens zijn gejaagd in het groeiproces. Het zijn als het ware overgespierde varkens. Ons vlees houdt vrijwel dezelfde grootte, omdat onze varkens meer tijd krijgen en ander voer. Er zit meer rust in het proces waardoor je beter en smakelijker vlees hebt. Een vijfsterrenhotel voor verwende varkens, zou je kunnen zeggen.”

 

Selfie

Het is overigens niet alleen het vlees dat erop vooruit gaat dankzij dit concept. “De gehele keten gaat erop vooruit. Niet alleen de kwaliteit van het vlees, maar ook de financiële opbrengst”, vertelt Fons enthousiast. “Bovendien wil ik met Ruyghveenvlees transparanter zijn over de productie van het vlees. ‘Wil je weten hoe je vlees wordt gemaakt? Kom maar kijken!’, dat zou mooi zijn.” Of we binnenkort dan ook massaal boeren in de wei een selfie zien maken met hun varkens? “Dat is iets waar we druk mee bezig zijn. Zou toch tof zijn als boeren meer foto’s gaan maken van en mét hun varkens. ‘Say meat!"