Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Ik ben Toon Vervoort en ik woon in America. Ik vertel graag iets over mijn eerste jaar Bedrijfskunde en agribusiness aan de HAS in Venlo. Voor de HAS heb ik heb ik mijn HAVO-diploma gehaald met een Economie en Maatschappij profiel.

Studiekeuze

Ik heb voor de opleiding Bedrijfskunde en agribusiness gekozen, omdat ik later het adviesbureau van mijn moeder over wil nemen. Het bedrijf heeft veel agrarische klanten zoals glastuinbouwers en hoveniers. Het opstellen van jaarrekeningen en het maken van financiële overzichten zijn met name de werkzaamheden binnen het bedrijf. Het opstellen van deze financiële overzichten leren we tijdens de opleiding bij de vakken Bedrijfseconomie en Financieel Management. 

Leukste module: de lint- en ketenstage

Bij de lintstage werd er 12 dagen stage gelopen bij een primair productiebedrijf. Ik heb deze stage gelopen bij Tielen Groenten BV en BioBrothers BV, een bedrijf dat gangbare en biologische groenten teelt voor onder andere de Albert Heijn. De werkzaamheden waren zeer leuk en afwisselend, van rabarberplanten snijden tot spinazie zaaien, kortom een zeer leuke en interessante stage.

Bij de ketenstage werd er 4 weken lang, 5 dagen in de week stage gelopen bij een bedrijf dat een dienst verleent of een bedrijf dat zijn eigen producten verwerkt en verkoopt. Deze stage heb ik gelopen bij Microfan BV, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van klimaatbesturingssystemen. Tijdens deze stage heb ik onderzoek gedaan naar afzetmogelijkheden voor Microfan BV op de Chinese vleesvarkensmarkt. Dit was een erg leerzame stage doordat ik contact met specialisten van de Rabobank en een Chinese onderzoeker heb gezocht.

Tips voor nieuwe studenten

Tijdens de opleiding zul je zeker de stof bij moeten houden, anders krijg je een achterstand. Hierdoor moet je tentamens herkansen, dit komt nog bij andere tentamens erbij. Doordat ik zelf de stof van Wiskunde niet bijhield, heb ik het uiteindelijk moeten herkansen in de laatste tentamenweek. Hierbij was zeer goed plannen nodig, want ik had de 4 weken voor de tentamenweek de ketenstage al gepland en dus weinig tijd om aan Wiskunde te besteden. Dat betekende ’s avonds na stage nog flink leren en minder vrije tijd overhouden.