Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Een medewerker let even niet goed op, er vliegt iets in de brand en hop… Einde bedrijf! Het kan overal gebeuren. Althans, zolang de veiligheid niet helemaal tiptop in orde is. Precies dat is wat er bij veel kleinschalige bedrijven insluipt. Bedrijfskunde en agribusiness studenten Iris en Daan namen de proef op de som bij een rozenkweker.

Deze challenge is een onderdeel van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness aan HAS Hogeschool in Venlo.

Frank Coenders is de man van rozen. Een prachtig product waarmee hij veel mensen blij maakt. Maar maakt hij Iris en Daan ook blij met de veiligheidsrisico’s in zijn bedrijf? Iris: “In onze colleges op school hebben we allereerst inzichtelijk gemaakt wat belangrijk is voor de veiligheid op een boerenbedrijf. Daarna zijn we een paar keer bij de rozenkwekerij van Frank langsgegaan om in kaart te brengen wat er hier goed en minder goed gaat.”

Veiligheidsschoenen

De uitdrukking ‘een ongeval zit in een klein hoekje’ wordt zo ongeveer het uitgangspunt voor Iris en Daan. Daan: “De kleinste dingetjes kunnen van grote invloed zijn op het werken in een boerenbedrijf. Zo droegen een aantal werknemers geen veiligheidsschoenen. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren... Als eigenaar van een boerenbedrijf moet je constant kritisch blijven en niet te laks worden in dit soort dingen.”

Met de neus op de feiten

Frank is dan ook meer dan blij met de komst van Iris en Daan. Want inderdaad: met de tijd ga je dingen over het hoofd zien. En juist dat mag niet gebeuren. Iris, Daan en hun medestudenten brachten voor Frank de 10 grootste risico’s in kaart. Dieselheftrucks werden omgewisseld voor elektrische heftrucks en er werd een uitgebreid rapport gemaakt voor Frank. Iris: “Vanuit de opleiding kregen we vrije keuze voor het agrarische bedrijf waar we ons onderzoek wilden doen. Ik kende het wereldje van rozenkwekers nog helemaal niet, maar juist dat maakt dit onderzoek voor ons zo leuk. En Frank? Die is op een goede manier weer even met zijn neus op de feiten gedrukt. Tof dat we zo aan de veiligheid van zijn bedrijf mogen bijdragen!”