Veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met de studieadviseur!
Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness.
Wil je écht ervaren wat de studie Bedrijfskunde en foodbusiness inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Sandra Valk. Zij is studieadviseur van de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness en kan al jouw vragen beantwoorden.
Ieder blok krijg je verschillende modules. Zo heb je bijvoorbeeld in jaar 1, blok 1, de module bedrijfseconomie. Deze module bestaat uit drie verschillende vakken, namelijk: wiskunde, bedrijfseconomie en excel. Gedurende 8 weken krijg je les in deze vakken en meestal in week 9 wordt je getoetst. Voor wiskunde en bedrijfseconomie krijg je een schriftelijke toets en excel wordt getoetst met een computertoets.
Er zijn ook andere toetsvormen, zoals een eindpresentatie of een projectverslag.
Het aantal contacturen ligt rond de 20 uur per week; in het eerste jaar wat méér, daarna wat minder. Daarnaast kun je ongeveer 20 uur zelfstudie en projectwerk verwachten.
Na de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agri-foodbusiness (Venlo), Bedrijfskunde en agribusiness (Den Bosch) en Bedrijfskunde en foodbusiness (Den Bosch) mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) noemen.
Naast ongeveer 20 contacturen per week, kun je gemiddeld nog 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen. Totaal is de studiebelasting voor deze opleiding te vergelijken met een fulltime werkweek.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met de theoretische vakken, anderen met het samenwerken in projectgroepen waar weer andere vaardigheden aangesproken worden. Over het algemeen vinden studenten met een mbo-vooropleiding rekenkundige vakken moeilijker. In jaar 1 worden studenten met een mbo-vooropleiding geholpen met het studeren op hbo-niveau. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een studieplanning en het schrijven van samenvattingen.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens hoorcollege krijg je met de hele groep les. Dit wordt vaak gedaan bij de start van een module of een gastles. De meeste lessen zijn instructiecolleges die volg je samen met ongeveer 25 andere studenten. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 2 - 5 personen.
Studenten ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Gemiddeld starten er jaarlijks 25 nieuwe studenten aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness in Den Bosch.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Je krijgt bij deze opleiding verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
Met de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn marketingmanager, financieel adviseur, logistiek manager, kwaliteitsmanager of ondernemer in de foodsector.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20-25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die minder dan 40 van de 60 studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Als je twijfelt tussen Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:
Het andere verschil tussen de locaties is de grootte.
Bij Bedrijfskunde en agri-foodbusiness In Venlo kun je vanaf jaar 1 kiezen voor de richting Agri, Food of Paard & Gezelschapsdieren. Ongeveer de helft van de algemene bedrijfskundige vakken zit je wel bij elkaar in de klas. Bedrijfskunde en agribusiness of Bedrijfskunde en foodbusiness zijn twee verschillende varianten die los van elkaar worden aangeboden. Je volgt een bedrijfskundige opleiding in de richting van agri OF food.
Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.
ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.
Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.