Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met de studieadviseur!

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness.

Wil je écht ervaren wat de studie Bedrijfskunde en foodbusiness inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.

Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Sandra Valk. Zij is studieadviseur van de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness en kan al jouw vragen beantwoorden.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Ieder blok krijg je verschillende modules. Zo heb je bijvoorbeeld in jaar 1, blok 1, de module bedrijfseconomie. Deze module bestaat uit drie verschillende vakken, namelijk: wiskunde, bedrijfseconomie en excel. Gedurende 8 weken krijg je les in deze vakken en meestal in week 9 wordt je getoetst. Voor wiskunde en bedrijfseconomie krijg je een schriftelijke toets en excel wordt getoetst met een computertoets. 

Er zijn ook andere toetsvormen, zoals een eindpresentatie of een projectverslag.

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week?

Het aantal contacturen ligt rond de 20 uur per week; in het eerste jaar wat méér, daarna wat minder. Daarnaast kun je ongeveer 20 uur zelfstudie en projectwerk verwachten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 20 contacturen per week, kun je gemiddeld nog 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen. Totaal is de studiebelasting voor deze opleiding te vergelijken met een fulltime werkweek.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met de theoretische vakken, anderen met het samenwerken in projectgroepen waar weer andere vaardigheden aangesproken worden. Over het algemeen vinden studenten met een mbo-vooropleiding rekenkundige vakken moeilijker. In jaar 1 worden studenten met een mbo-vooropleiding geholpen met het studeren op hbo-niveau. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een studieplanning en het schrijven van samenvattingen.

Hoe groot zijn de groepen/klassen?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens hoorcollege krijg je met de hele groep les. Dit wordt vaak gedaan bij de start van een module of een gastles. De meeste lessen zijn instructiecolleges die volg je samen met ongeveer 25 andere studenten. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 2 - 5 personen.

Hoe is het contact met de docenten?

Studenten ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er jaarlijks 25 nieuwe studenten aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness in Den Bosch.

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20-25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die minder dan 40 van de 60 studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

Je krijgt bij deze opleiding verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges en trainingen.

Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn marketingmanager, financieel adviseur, logistiek manager, kwaliteitsmanager of ondernemer in de foodsector.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent?

Na de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness (Venlo), Bedrijfskunde en foodbusiness (Venlo), Hippische Bedrijfskunde en Pet Business (Venlo), Bedrijfskunde en agribusiness (Den Bosch) en Bedrijfskunde en foodbusiness (Den Bosch) mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) óf ingenieur (ing.) noemen.

Wat zijn de verschillen tussen Bedrijfskunde in Venlo en Den Bosch?

Als je twijfelt tussen Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.

Onderwijsconcept

Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:

  • In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een aantal keer per jaar op bedrijfsbezoek of er komt een gastspreker uit het bedrijfsleven.
  • In Venlo heeft HAS Hogeschool een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.


Gebouw en faciliteiten

Het andere verschil tussen de locaties is de grootte.

  • In Den Bosch studeren zo’n 3.800 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers, etc.
  • In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. Bijvoorbeeld het researchcenter voor vertical farming BrightBox, het Co Creation Lab in Villa Flora, het hightech melkveebedrijf Hoeve Rosa en het studentlaboratorium Baylab Plants van Bayer Crop Science.

Zijn er studentenverenigingen in Den Bosch?

Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.

ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.