Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Wat hebben de tomaten in je boodschappenmandje te maken met de plek waar je woont? Ze maken allebei deel uit van het ‘agrifoodcomplex’. Klinkt dat complex? Studenten Bedrijfskunde en foodbusiness Bart (22) en Niels (27) weten er inmiddels alles van. Zij doken in het agrifoodcomplex van de gemeente Meierijstad.

Lees en bekijk het verhaal van Bart en Niels hieronder!

Bart en Niels maakten een vlog over hun challenge, zie hier hoe zij proberen een complexe foodketen uit de knoop te halen.

Het complex in kaart brengen 

“Het agrifoodcomplex laat zien welke bedrijven nodig zijn bij de totstandkoming van een bepaald product. Om dat in beeld te brengen hebben we enkele vragen onderzocht. Wat is de economische waarde van het agrifoodcomplex? Welke trends, ontwikkelingen en innovatieve bedrijven zijn kansrijk? En welke ontwikkelingen kan de gemeente inzetten om zich in de toekomst beter te positioneren?", aldus Niels. “Neem een tros tomaten. Wie volgt welke stappen voordat ze verpakt in jouw boodschappenmandje liggen?”, zegt Bart. “Wij hebben die informatie verzameld en gestructureerd in kaart gebracht in een model. Zo hebben we onderzocht wat beter kan. Dat betekent ook dat we goed hebben gekeken naar het hergebruik van producten en diensten”, vult Niels aan.

Lees meer over Bedrijfskunde en foodbusiness

Koe, kwark, klant 

“De producten in je boodschappenmandje”, vervolgt Niels. “Al die producten worden ergens geteeld of gefabriceerd en vervolgens in de markt gezet. Wie zijn daarbij betrokken? En hoe verloopt dat proces? Kwark, bijvoorbeeld. Dat begint als koemelk bij de veehouder en zijn koeien. Vanaf daar totdat de verpakte kwark in jouw mandje ligt, volgt het een heel traject.Daar zijn behalve veehouders ook verpakkingsdesigners, voedingswetenschappers, accountants, vervoersbedrijven, de lokale supermarkt, enzovoorts bij betrokken”, vult Bart enthousiast aan.  

Efficiënter met elkaar samenwerken 

Niels vervolgt: “En dat is maar één onderdeel van het totale agrifoodcomplex, het houdt niet op bij de koe en de kwark. Het agrifoodcomplex goed in kaart brengen zorgt ervoor dat alle schakels uiteindelijk efficiënter met elkaar kunnen samenwerken. Dat heeft alleen maar voordelen. Meer kennis en innovatie maakt een gemeente interessant voor bedrijven om zich daar te vestigen. Wat weer leidt tot meer werkgelegenheid. Kortom, ons model kan voor een positieve impuls zorgen voor de hele gemeente”, besluit Bart trots.