Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Veelgestelde vragen

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

Het aantal contacturen bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness ligt rond de 20 uur per week; in het eerste jaar wat méér, daarna wat minder. Daarnaast kun je ongeveer 20 uur zelfstudie, stage en projectwerk verwachten.

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

Je krijgt bij de hbo opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness verschillende hoorcolleges, werkcolleges, bedrijfsbezoeken, gastcolleges, probleemgestuurd onderwijs, stages, projecten en trainingen.

Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode/blok gaat volgen.

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 15 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 - 8 personen.

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

Studenten van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 20 contacturen per week, kun je nog 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit, loop je stage of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness te vergelijken met een fulltime werkweek.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er 15 nieuwe studenten per jaar aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn bedrijfsleider, ondernemer, adviseur of marketing manager.

Is er een studievereniging verbonden aan de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food en business. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.

Is er een introductie/kamp bij de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

Bedrijfskunde en foodbusiness organiseert een introductie aan het begin van het studiejaar. Deelname aan deze introductie is verplicht. Tijdens deze introductie leer je jouw nieuwe studiegenoten beter kennen op een ongedwongen manier. Dit is dus géén ontgroening, maar een kennismaking!

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20-25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die minder dan 40 van de 60 studiepunten behaald hebben moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Zijn er nog extra kosten verbonden aan de opleiding?

Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness?

Na de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) gebruiken óf ingenieur (ing.) vóór je naam.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent?

Na de hbo-opleiding Bedrijfskunde en agribusiness (Venlo), Bedrijfskunde en foodbusiness (Venlo), Hippische Bedrijfskunde en Pet Business (Venlo), Bedrijfskunde en agribusiness (Den Bosch) en Bedrijfskunde en foodbusiness (Den Bosch) mag je de titel Bachelor of Business Administration (BBA) óf ingenieur (ing.) noemen.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met wiskunde en statistiek.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens/proefwerk of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/proefwerk, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een projectverslag in. Bedrijfsbezoeken, die je regelmatig hebt tijdens de opleiding, sluit je altijd af met een verslag of presentatie.

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness.

Wil je écht ervaren wat de studie Bedrijfskunde en foodbusiness inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.

Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Astrid Jillings. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding en kan al jouw vragen beantwoorden.

Tip! De hbo-opleiding Bedrijfskunde en foodbusiness heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!