Kun je koeien laten appen?

Connected cow challenge

Of je nu als zelfstandig ondernemer aan de slag wilt, het bedrijf van je ouders wilt overnemen of voor een groot (internationaal) bedrijf gaat werken: het kan allemaal bij de hbo opleiding Dier- en veehouderij. 

Adviseur

Je adviseert een dier- of veehouderijbedrijf bijvoorbeeld over voeding, huisvesting en klimaat, over besparen van kosten, over management of over communicatie met de klant. Deze adviseur gaat bij dier- of veehouderijbedrijven op bezoek. Een adviseur is vaak in dienst van een adviesbureau.

Verkoper

Je verkoopt producten of diensten aan een bedrijf met dieren of vee of aan een ander bedrijf in de dier- of veesector. Dit kan op allerlei gebieden van de dier- of veehouderij zijn, denk aan: voeding, huisvesting en klimaat, bouwen, softwareprogramma’s voor management van de stal, gezondheidspreventie etc. Bijvoorbeeld: ingrediënten verkopen aan een voerleverancier, een softwareprogramma verkopen aan een manege voor het plannen van de lessen of ontwormingsproducten verkopen aan een dierenwinkel. 

Bedrijfsleider/ondernemer

Je hebt een eigen bedrijf met dieren of vee of bent de manager. Je neemt de meeste beslissingen over het bedrijf: bijvoorbeeld over aankopen van voer of dieren, hoe het voer gegeven wordt, wanneer het personeel werkt en wat hun taken zijn, welke dieren weer verkocht worden en wanneer, hoe de stal onderhouden wordt, hoe meer winst gemaakt kan worden, etc.  De bedrijfsleider houdt contact met alle mensen die in het bedrijf werken, maar ook met adviseurs of verkopers die op het bedrijf komen. En de bedrijfsleider heeft ook direct of indirect met de klant te maken.  

Onderzoeker

Grote bedrijven hebben vaak een eigen onderzoeksafdeling. Als onderzoeker doe je bijvoorbeeld onderzoek naar het effect van voersoort op de gezondheid en groeisnelheid, effect van huisvesting op welzijn en gezondheid, effect van groepsgrootte van dieren op vruchtbaarheid etc, etc.