Kun je koeien laten appen?

Connected cow challenge

Welke vakken krijg je? Welke projecten en excursies zijn er? Wanneer ga je stage lopen? En welke keuzemogelijkheden heb je?

Jaar 1: oriƫntatie op sectoren en stage

In het eerste jaar van de hbo opleiding Dier- en veehouderij krijg je vakken die de breedte van de opleiding laten zien. Sectoren in beweging & Sectorkennis, Diersignalen, Economische Bedrijfsvoering en Toekomstgericht Ondernemen zijn voorbeelden van vakken die je krijgt in het eerste jaar. In het eerste jaar ben je ook bezig met je oriëntatiestage. Deze oriëntatiestage is verspreid over het volledige eerste jaar.

Tijdens de coachingsmodules wordt je voorbereid op je oriëntatiestage en domeinkeuze in jaar twee.

Jaar 2: verdieping en toepassing binnen je gekozen domein

Voordat je start in het tweede jaar maak je een keuze uit de volgende domeinen:

 • Duurzame Voedselvoorziening
 • Gezelschap, Sport en Recreatie

In het tweede jaar krijg je verdieping op de vakken uit het eerste jaar. Daarnaast leer je hoe je een bedrijf moet analyseren, leer je adviseren en krijg je vakken als marketing, ondernemerschap en huisvesting, techniek en fokkerij. De inhoud van de vakken is afhankelijk van je gemaakte domeinkeuze.

In het tweede jaar ben je ook bezig met een onderzoeksproject. Dit onderzoeksproject is verspreid over het volledige tweede jaar.

Tijdens de coachingsmodules word je voorbereid op je (buitenland)stage en oriëntatie op het beroepenveld.

Jaar 3: Minor en stages

Het derde leerjaar staat in het teken van een verbredende of verdiepende minor én je gaat in dit leerjaar op stage. Je gaat een minor volgen waarbij je jezelf specialiseert of je horizon verbreedt. Deze minor kun je op de HAS of bij een andere hogeschool volgen. Jaar drie bestaat uit 30 weken stage waarvan minimaal 6 weken in het buitenland is. Een minor in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden. In jaar 3 kom je écht uit je comfortzone.

Jaar 4: Specialisatie en beroepsopdracht

In jaar vier ga je specialiseren. Tijdens de eerste twee blokken heb je de keuze tussen vier specialisatiemodules gericht op je eigen leerwensen en diervoorkeuren.

Zo krijg je de kans om je te specialiseren in een richting waarin je ook na je opleiding terecht wil komen:

 • Applied Animal Sciences
 • Sectorspecialist Ruminenten
 • Sectorspecialist Intensieve veehouderij
 • Sectorspecialist Paardenhouderij
 • Sectorspecialist Gezelschapsdieren
 • Bedrijfsontwikkeling en Bedrijfsadvies
 • International Business Management
 • Next generation in Equine/Pet Business
 • Innovatieklas

In de tweede helft van jaar vier ga je werken aan de beroepsopdracht (afstudeeropdracht). De beroepsopdracht wordt vanuit de HAS voor je geregeld. Het vraagstuk dat jij samen met jouw projectgroep uitvoert is afkomstig uit het bedrijfsleven.

Topklas Ondernemen

Het Topklas Ondernemen-traject is een bijzondere afstudeervariant, waarmee je een geweldige kans wordt geboden om zonder compromissen je eigen zakelijke passie te volgen, ofwel inclusief het HBO-diploma en je eigen bedrijf!

Lees hier meer over Topklas Ondernemen