Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Of je nu als zelfstandig ondernemer aan de slag wilt of als werknemer in een groter of kleiner bedrijf: het kan allemaal met de hbo opleiding Food Innovation! Van conceptontwikkelaar tot verpakkingskundige en van food designer tot food marketeer.

Specialisatie

Food & Design

Na de hbo opleiding Food Innovation kun je, met de specialisatie Food & Design, bijvoorbeeld aan de slag in de volgende beroepen:

 • Food Designer / Conceptontwikkelaar
  Je combineert consumentinzichten, trends, marktinformatie tot een food concept dat technisch en commercieel haalbaar is
 • Productontwikkelaar
  Je ontwikkelt nieuwe producten of verbetert bestaande producten op basis van marktinformatie en kennis van food en ingrediënten
 • Projectmanager Innovatie (of product development)
  Je coördineert projecten om nieuwe producten te introduceren van idee tot consument
 • Culinair ontwikkelaar of culinair adviseur
  Je ontwikkelt recepten en adviseert en inspireert klanten met nieuwe gerechten
 • Freelance of ondernemer in food design of conceptontwikkeling
  Je adviseert bedrijven of je ontwikkelt nieuwe food concepten op basis van klantvragen
Specialisatie

Marketing & Business

Na de hbo opleiding Food Innovation kun je, met de specialistie Marketing & Business, bijvoorbeeld aan de slag in de volgende beroepen:

 • Food Marketeer/Marketing manager
  Je houdt je bezig met het in de markt zetten van nieuwe voedingsmiddelen en de daarbij behorende marketingstrategie. Je bent creatief, maar hebt ook een groot commercieel inzicht.

 • Productmanager (conceptontwikkeling)
  Je doet onderzoek naar innovatieve nieuwe producten/concepten voor een onderneming. Op basis van de resultaten uit consumentenonderzoek bepaal je welke producten succevol kunnen worden.

 • Marktonderzoeker Food sector
  Je onderzoekt nieuwe producten, trends, het imago van een bedrijf, klanttevredenheid over een product. Je hebt zowel commercieel inzicht als kennis van onderzoeksmethoden en technieken.

 • Manager productinnovatie
  In een jaarplan onderzoek je nieuwe innovatiemogelijkheden voor je organisatie. Met je creatieve geest ben je in staat trends en kansen om te zetten in nieuwe producten of diensten voor je bedrijf.

Specialisatie

Packaging & Design

Na de hbo opleiding Food Innovation kun je met de specialisatie Packaging & Design bijvoorbeeld aan de slag in de volgende functies:

 • Verpakkingsconceptontwikkelaar
  Op basis van kennis van verpakkingen en materialen, 3d en grafische vormgeving ontwikkel je nieuwe verpakkingsconcepten voor een bedrijf.
 • Grafische vormgever voor de verpakkingsindustrie
  In deze functie houd je je vooral bezig met de opdruk van de verpakking. Je bent creatief en hebt kennis van kleurenleer, grafische vormgeving, huisstijlen en schetstechnieken.
 • Inkoper
  Je bestelt nieuwe materialen, diensten of grondstoffen voor een bedrijf. Omdat food verpakkingen vaak erg kostbaar zijn en omdat het gaat om grote aantallen, zijn de keuzes die je maakt op basis van materialen en kosten een belangrijk aspect van de algemene bedrijfsvoering.
Doe het zelf!

Eigen baas?

Soms heb je als food innovator een concept bedacht dat écht de markt op moet. Dat kan! Bij de hbo opleiding Food Innovation wordt het starten van een eigen onderneming gestimuleerd. Of het nu een bedrijf is in onceptontwikkeling of een ontwerpstudio voor verpakkingen. Na de hbo opleiding Food Innovation ben je klaar voor deze stap!