Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Veel gestelde vragen

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Food Innovation toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Food Innovation?

Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Food Innovation ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten. 

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Food Innovation?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 25 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Food Innovation?

Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Food Innovation te vergelijken met een fulltime werkweek.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens/proefwerk of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/proefwerk, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Food Innovation?

Na de hbo opleiding Food Innovation mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er tussen de 110 en 120 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Food Innovation.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. De onderdelen chemie en technologie binnen de Food-leerlijn in het eerste jaar worden door sommige studenten als lastig ervaren.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo opleiding Food Innovation kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn:

Specialisatie Marketing en Business

 • Brand manager
 • Product manager
 • Communicatie manager
 • Innovatie manager
 • Category Manager

Specialisatie Food & Design

 • Concept ontwikkelaar
 • Innovatiemanager
 • Food Designer
 • Food Inspirator
 • Zelfstandig ondernemer

Specialisatie Packaging & Design

 • Packaging designer
 • Packaging technologist
 • Packaging innovation manager
 • Sustainability officer
 • Packaging engineer

 

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Food Innovation?

Je krijgt bij de hbo opleiding Food Innovation verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Sensoriek, productontwikkeling en microbiologie zijn voorbeelden van practica. Bij sommige modules voer je een project uit voor een bedrijf. Je bespreekt dan regelmatig met de begeleidend docent de vorderingen binnen het project en ontvangt dan feedback.
Omdat Food Innovation een opleiding is die dichtbij de praktijk staat, worden ook regelmatig gastsprekers uitgenodigd uit het bedrijfsleven. Daarnaast horen excursies en praktijkopdrachten bij de opleiding. 
 
 
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.

Wat zijn de verschillen tussen Food Innovation in Venlo en Den Bosch?

Als je twijfelt tussen vestiging Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.

Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:

 • In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een paar keer per jaar op bedrijfsbezoek of komt er een gastspreker uit het bedrijfsleven.
 • In Venlo heeft HAS Hogeschool een breed netwerk van partnerbedrijven. Studenten bezoeken minimaal een keer per week een partnerbedrijf. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.


Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de vestigingen is de grootte.

 • In Den Bosch studeren zo’n 3.000 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals het Food Design Centre, Design & Creation Centre, Food Technology Centre, kas, laboratorium, schooltuin, klimaatkamers, etc.
 • In Venlo studeren zo’n 500 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven, het researchcenter voor vertical farming BrightBox en het Co Creation Lab in Villa Flora.

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo-opleiding Food Innovation.

Wil je écht ervaren wat de studie Food Innovation inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo-opleiding Food Innovation, wat een verplicht onderdeel is van je aanmeldprocedure, neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.

Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Caroline Kesselaer. Zij is studieadviseur van de hbo-opleiding Food Innovation (vestiging Den Bosch) en kan al jouw vragen beantwoorden.

Tip! De hbo-opleiding Food Innovation in Den Bosch heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen!

Zijn er studentenverenigingen in Den Bosch?

Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.

ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.