Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Al kijkend naar de vegetarische schappen van de supermarkt vroeg Chiara (23) zich één ding af: waar zijn toch die visvervangers? Ze besloot aan de slag te gaan in haar eigen keuken en ontwikkelde het vegetarische antwoord op de beroemde fish and chips.

Lees het verhaal van Chiara hieronder!

Groene goud

“Al browsend door de schappen van de supermarkt ontdekte ik dat er wel vleesvervangers in de schappen liggen, maar geen visvervangers”, vertelt Chiara. “Dit vond ik apart. Ik ben vervolgens zelf de keuken in gegaan om te experimenteren met tarwe-eiwitten en zeewier. Dit laatste wordt namelijk ook wel het groene goud van de toekomst genoemd. Na veel experimenteren kwam ik uiteindelijk tot een visvervanger die dankzij het krokante korstje veel weg heeft van kibbeling. Dankzij het zeewier smaakt deze vervanger ook naar vis en heeft het zelfs de bite van vis.”

Meer info over Food Innovation
 

Fish and chips

De inspiratie voor haar visvervanger vond Chiara bij de Britse fish and chips. Zelfs de verpakking doet denken aan de populaire lekkernij. “De verpakking heb ik zelf ontwikkeld”, vertelt Chiara trots. “De print is een knipoog naar het krantenpapier dat ook gebruikt wordt om de Britse fish and chips mee in te pakken. De blauwe tint en de abstracte figuren van elementen uit de zee geven ook een hint naar de zee. Zo lijkt het nog meer alsof je écht vis aan het eten bent.”

(Plant)aardig voor het milieu

Met haar visvervangers hoopt Chiara een grote groep consumenten aan te spreken. “Met de visvervanger wil ik mensen laten genieten van dezelfde beleving als het eten van kibbeling, maar dan zónder vis”, vertelt Chiara. “Niet alleen zodat mensen meer plantaardig gaan eten, maar ook omdat het beter is voor het milieu.” Bovendien hoopt ze dat haar visvervangers plantaardig eten toegankelijker maakt. “Vaak zijn plantaardige producten heel erg afstandelijk, omdat ze ingewikkeld zijn. Met dit product is dit geen drempel meer, omdat het net zo makkelijk is te bereiden als ieder ander stuk vlees. Het zou tof zijn als dit echt in de schappen komt.”

Hbo opleiding

Food Innovation

Food is veel meer dan eten alleen. Het is een way of life. Een totaalbeleving dus. Een nieuw concept moet je dan ook op de juiste manier in de markt zetten. Als food innovator maak jij straks de vertaalslag van idee naar geslaagd food concept. Je combineert productkennis met de juiste verpakking en marketing tot een verhaal dat verkoopt. Dat vraagt om een brede blik, ondernemersmentaliteit en een flinke dosis creativiteit. Bij de opleiding Food Innovation aan de HAS hogeschool leer je het allemaal.

Meer info over Food Innovation