Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Een hamburger van bonen? Het klinkt misschien niet voor iedereen heel aantrekkelijk. Toch is het studenten Roy en Tessa van de opleiding Food Innovation gelukt: zij maken een burger van lupinebonen, die voor maar liefst 30 procent uit eiwitten bestaan en daarmee hartstikke gezond zijn. De grote vraag der vragen: is een burger van lupinebonen een goede vleesvervanger?

Deze challenge is een onderdeel van de hbo-opleiding Food Innovation aan HAS Hogeschool in Venlo.

Henk is een rasechte boer. Een enthousiaste landbouwer die trots is op zijn product: de lupineboon. Roy en Tessa maken bij Henk voor het eerst kennis met het product. Ze gaan de uitdaging aan: van de lupinebonen van Henk een functioneel  product maken.

 

Bitter en droog

Het begint allemaal bij het onderzoek naar het product. Wat is een lupineboon? Wat zit erin? Wat kun je ermee? Tessa en Roy zijn beiden vleesliefhebbers, maar ze gaan ervoor: een vleesvervanger maken van lupinebonen. Tessa: “De grootste uitdaging zit hem in de smaak. De lupineboon is van zichzelf redelijk bitter en droog. Zie dan maar eens een burger te maken die een beetje smeuïg is én waarbij de bittere smaak niet overheerst.” Roy: “In ons onderzoek zijn we steeds verder gaan experimenteren; hoe kunnen we deze burger zo lekker mogelijk maken, met de juiste structuur? Ik durf best te zeggen dat dat redelijk goed gelukt is!”

 

Tapenade, saus en milkshakes

Ook boer Henk is trots. Tessa: “Hij betrekt ons bij zijn productieproces en heeft veel waardering voor onze inzet. Ook voor hem is ons onderzoek een echte eye-opener. Studenten mogen zelf bedenken wat ze met de lupinebonen doen. Zo worden er naast onze vleesvervangers ook tapenades en zelfs sausjes en milkshakes gemaakt van het product. Ontzettend leuk om te zien wat er uiteindelijk allemaal nog kan met een relatief onbekend, maar wel heel gezond product!”