Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Bij de opleiding Food Innovation draait het allemaal om het bedenken, ontwerpen, produceren en verkopen van food concepten. De opleiding richt zich op het opleiden van Food Innovators die food concepten ontwikkelen. Generalisten met kennis van het food domein die over de eigen vakgrenzen heen kunnen kijken. 

Jaar 1: Oriƫnteren en partnerbedrijven

Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar waarbij je het vakgebied van Food Innovation in de volle breedte leert kennen. Je krijgt lessen over voeding en gezondheid, consument en markt, product en sectorkennis. Je leert over groente, fruit, zuivel, eieren, vlees vis, granen en aardappelen. Natuurlijk ben je veel bezig met conceptontwikkeling. En word je getraind in schetsen, fotografie en andere vaardigheden, zoals het doen van onderzoek, projectmatig werken, verslagleggen en presenteren.

Naast lessen op school bezoek je wekelijks partnerbedrijven in de regio. Daar kom je voor excursies, opdrachten, rondleidingen en kun je met de ondernemers praten.

Ook volg je een coachingstraject dat door alle 4 studiejaren heenloopt en je helpt bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Jaar 2: Verdiepen en eigen stijl ontdekken

Het tweede jaar start met een oriëntatiestage. Hier ervaar je het werken in een agri-food bedrijf. Je leert de kennis en vaardigheden die je in het eerste jaar hebt opgedaan toepassen en verder doorontwikkelen.

Je krijgt modulen waarin je leert of je ideeën voor Food Innovaties economisch haalbaar zijn en of dat deze ook te vermarkten zijn. Je volgt modulen Bedrijfskunde, Marketing & Strategie, Marketing & Communicatie en Innovatie & Samenwerking. Je leert ook steeds meer over het doen van onderzoek, ontwerpen en ontwikkelen van verpakkingen.

Binnen de module Visie en Eigenheid ga je op zoek naar je eigen stijl en persoonlijke visie. Met daarnaast trainingen en coaching ontwikkel je je steeds verder tot een professionele en zelfverzekerde Food Innovator. Op het eind van het jaar stel je met je coach een persoonlijk tweejarenplan om je verder te ontwikkelen, te verbreden en/of te verdiepen. Dit doe je op basis van je eigen interesses, kwaliteiten en ambities.

Jaar 3: Tweejarenplan, persoonlijk profiel, stages en minor

In jaar 3 en 4 krijg je veel ruimte om je studie zelf in te vullen. Je tweejarenplan vormt de basis om af te studeren met een persoonlijk profiel. Dit is puur maatwerk. Jij kiest je eigen stages en minor in een zelfgekozen volgorde, bij bedrijven en hogescholen naar jouw keuze.
Je gaat gedurende 30 weken stage lopen in binnen- en buitenland. Je doet op deze manier veel praktijkervaring op, leert zelfstandig werken en je ontwikkelt je persoonlijke en professionele kwaliteiten.

Zo werk je tijdens je binnenlandstage aan een opdracht en doe je ervaring op met het werkveld. Je buitenlandstage zorgt ervoor dat je horizon wordt verbreed en je talenkennis wordt vergroot. Bovendien leer je werken in een internationale context wat heel belangrijk is voor een Food Innovator.

Verder volg je een minor bij de HAS of bij een andere hbo instelling in Nederland. Of je kiest ervoor om in het buitenland bij een hogeschool of universiteit te gaan studeren. 

Jaar 4: Individuele opdracht en beroepsopdracht

Het vierde jaar is het afstudeerjaar. Tijdens dit jaar werk je aan 2 grote opdrachten.

Je werkt aan een individuele opdracht. Dit is een vrije opdracht waarin je zelfstandig en individueel werkt  en waarin je laat zien waar jij voor staat en wat je in je mars hebt.

Daarna werk je met een groepje van 2 of 3 studenten aan een Beroepsopdracht. Dit is een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie). Je wordt bij deze beroepsopdracht intensief begeleid door een docent.

Na het afronden van beide grote opdrachten en het behalen van al je studiepunten, ben jij een volleerd Food Innovator en ben je klaar voor de beroepspraktijk.

4 jaar in een overzicht

Leerplan

Een studiejaar is verdeeld in 4 blokken en 1 blok duurt 10 studieweken. Elk jaar kun je 60 ects halen. Als je alle 240 ects behaald hebt, ontvang je je bachelor diploma.

Download hier een pdf van het leerplan

Wat vindt Sil?

Samenwerken

"als je bij het partnerbedrijf komt, valt het kwartje pas écht, dan begrijp je de theorie uit de lessen veel beter"

Sil (Food Innovation)

Wat vindt Sophie?

met partnerbedrijven

"het helpt je er achter te komen wat je wél en niet leuk vindt"

Sophie (Food Innovation)