Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

De hbo-studie Horticulture & Business Management staat helemaal boven aan de lijst van opleidingen met uitstekende beroepskansen. In de groene sector is veel vraag naar afgestudeerden van HAS Hogeschool en vaak krijgen onze studenten al een baan aangeboden voordat ze officiëel afgestudeerd zijn. Ze ontmoeten hun toekomstige werkgever tijdens hun studie, vaak tijdens stages of tijdens hun afstudeeropdracht in het laatste jaar.

Functies

Een leuke en goedbetaalde baan vinden na je studie zal geen enkel probleem opleveren. Jouw kennis komt van pas bij veredelings- en exportbedrijven, teeltbedrijven, veilingen, tuincentra, banken, adviesbureaus, technische bedrijven en vakbladen. Enkele functies: ondernemer of bedrijfsmanager op een teeltbedrijf, teeltadviseur, onderzoeker in gewasbescherming, salesmanager, exportmanager, productmanager, manager van een grote bloemenwinkel of tuincentrum, inkoper van een inkoopcombinatie, commercieel medewerker van een exportbedrijf of een inkoopfunctie in het buitenland.

Voorbeeld

De kweker

Avocado’s met kleinere pitten. Lekkere snoeptomaatjes. Paarse paprika. Droogteresistente gewassen. Een kweker is een visionair die voortduurend nieuwe mogelijkheden zoekt en vindt om ons plantaardig voedsel en onze sierplanten te verbeteren en te diversifiëren. Door je kennis in te zetten om nieuwe en betere producten te ontwikkelen, zorg je voor betere kwaliteit en een groter assortiment in de supermarkten, in onze tuinen en op onze akkers. Je kunt dit doen door je eigen bedrijf te beginnen of door voor een (internationale) kwekerij te werken. Een dankbaar beroep voor de creatieve wetenschapper in jou!

Voorbeeld

De exportmanager

Als exportmanager ben je de brug tussen aanbod thuis en vraag in het buitenland. Je hebt technische kennis van de sector en gevoel voor zakendoen. Door marktontwikkelingen te volgen weet je naar welke producten de vraag in de toekomst zal stijgen. Je herkent producten van top-kwaliteit. Je onderhandelt met lokale telers om deze top-producten in te kopen en vervolgens zorg je ervoor dat je ze aan je wereldwijde netwerk van klanten doorverkoopt. Een internationale carrière voor een ambitieuze wereldreiziger!

Voorbeeld

De teeltadviseur

De specialist snelt te hulp! Een teeltadviseur is een technische expert die zijn/haar klanten helpt om hun producten of teeltprocessen te optimaliseren. Je combineert je uitstekende technische kennis met communicatieve vaardigheden en een scherp analytisch vermogen. Je weet hoe je een probleemstelling grondig onderzoekt en hoe je je bevindingen vertaalt in een advies. Je kunt ook als teeltmanager voor een bedrijf werken en daar de productie duurzamer en efficiënter maken. Een baan voor een technische analist met groene vingers!