Kun je een komkommerplant opvoeren?

Komkommerknaller Challenge

Maria studeerde Horticulture & Business Management aan HAS Hogeschool. Voor haar werk reist ze regelmatig naar Ierland. Ook heeft ze een advies voor aankomende studenten.

Lees het verhaal van Maria hieronder.

Wat is je het meeste bijgebleven van je studie aan HAS Hogeschool?

Eigenlijk alles! De ontspannen sfeer, de aardige docenten en de leuke praktijklessen in de kas. En ook de evenementen die we zelf moesten organiseren, waren waardevolle ervaringen.

Wat voor werk doe je nu?

Ik ben Junior Technical Manager bij Intergreen BV, dat tot de familie van de Dutch Flower Group behoort. We leveren bloemen en planten aan Tesco-winkels in Midden-Europa, Engeland, Ierland en Amerika. Ikzelf werk uitsluitend voor Ierland, waar we zo’n 150 winkels als klant hebben. Ik zorg dat de productielocatie produceert volgens interne en externe specificaties, ben aanspreekpunt voor Tesco voor alle vragen over onze producten en zorg ik dat onze service en kwaliteit op het gewenste niveau blijven.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Of ik ben op kantoor. Daar communiceer ik met klanten, telers en onze productielocatie in Ierland over dagelijkse productieorders, de kwaliteit en Tesco-vragen. Of ik ben op reis naar Ierland om in de productie te helpen of die te controleren. Van tijd tot tijd bezoek ik ook lokale telers.

Wat is jouw advies voor aankomende studenten?

Als je uit het buitenland komt: leer zo snel mogelijk Nederlands en maak je de tuinbouwwoordenschat zo snel mogelijk eigen. Doe in ieder geval ook veel zelfstudie over de markt waarin je wilt werken en probeer je stage te lopen in een bedrijf waar je zelf ook zou willen werken. Richt je op biologisch afbreekbare / recyclebare materialen en manieren van transport. Alle supply chains zullen daar de komende jaren op inzetten.