Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Horticulture & Business Management.

Wil je écht ervaren wat de studie Horticulture & Business Management inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Horticulture & Business Management neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.

Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Maaike Mikkers. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Horticulture & Business Management en kan al jouw vragen beantwoorden.

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Horticulture & Business Management?

Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Horticulture & Business Management ligt tussen de 20 - 30 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 10 - 20 uur zelfstudie verwachten.

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Horticulture & Business Management?

Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Echte struikelvakken zijn er niet. Welke vakken er lastig gevonden worden, verschilt per student en is mede afhankelijk van je vooropleiding. Mocht je meer informatie willen, neem dan gerust even contact op met de studieadviseur!

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel toetsen of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/proefwerk, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Horticulture & Business Management?

Na de hbo opleiding Horticulture & Business Management mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 30% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Er zijn studenten die toch liever gaan werken na een mbo-opleiding. Anderen komen erachter dat deze studie toch niet de juiste studie voor ze is. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo opleiding Horticulture & Business Management kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn ondernemer of bedrijfsmanager op een teeltbedrijf, teeltadviseur, onderzoeker in gewasbescherming, salesmanager, exportmanager, productmanager.

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Horticulture & Business Management?

Je krijgt bij de hbo opleiding Horticulture & Business Management verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practicumlessen. Morfologie, virussen, ziektebeelden en plantvermeerdering zijn voorbeelden van practicumlessen.

Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.

 

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Horticulture & Business Management?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met gemiddeld 30 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 - 8 personen. Bij een practicum heb je les met 18 - 24 studenten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast de 20 - 30 contacturen per week, kun je nog 10 - 20 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen / proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Horticulture & Business Management te vergelijken met een fulltime werkweek.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er 35 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Horticulture & Business Management.

Is er een studievereniging verbonden aan de hbo opleiding Horticulture & Business Management?

We denken liever niet in hokjes en hebben ook geen ‘eigen’ studievereniging. Studievereniging Verde is opleidingsoverstijgend en verbindt Venlose HAS-studenten met passie voor biologie, food en business. Deze studievereniging organiseert activiteiten zoals workshops, etentjes, excursies en feestjes.

Zijn er studentenverenigingen in Den Bosch?

Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.

ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.