Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

In de wereld van de komkommerplant is er nooit sprake van komkommertijd, zo ontdekten Pascal en Michelle tijdens hun teeltproject. Zij zochten de grenzen op van de teeltsystemen en kwamen met een innovatief plan.

Hutje mutje

“We hebben gekeken of we met een hogere dichtheid van de komkommerplanten meer winst kunnen behalen”, aldus Pascal over het plan van het tweetal. “Normaal is de dichtheid 2,4 planten per vierkante meter, maar nu kozen we voor drie planten per vierkante meter.” “Dat is ons gelukt door gebruik te maken van draad”, legt Michelle uit.“ Hierdoor konden we de ranken van de komkommerplant dichter bij elkaar houden, waardoor er ruimte is voor meer planten per vierkante meter.”

Meer info over Horticulture & Business Management

(Kom)kommer en kwel

“Het was heel tof om te experimenteren met een nieuw teeltsysteem”, vertelt Michelle. Toch verliep het project niet zo voorspoedig als gehoopt. “Het was veel werk om de komkommerplanten bij te houden”, geeft Pascal toe. “Je moet de hele tijd ranken eraf halen en blad wegsnijden, zodat ze elkaar niet in de weg zitten.” “Het hoofddoel was om meer oogst te behalen zonder dat het in verhouding meer werklast gaf, maar dit woog niet op tegen de opbrengsten”, zegt Michelle. “De kwaliteit van de komkommers ging er ook nog eens op achteruit.” “Je zou kunnen zeggen dat het komkommer en kwel was”, besluit Pascal lachend.

Komkommertijd

Toch geeft het tweetal niet op. Sterker nog: ze hebben genoeg ideeën voor de toekomst. “We waren bang dat een hogere dichtheid meer zieke komkommers zou opleveren, maar dat is niet het geval”, zegt Michelle enthousiast. Ze zien hun project dus niet als een mislukking. “We vinden het ontzettend gaaf om te experimenteren met innovatieve teeltsystemen”, zegt Pascal. “We gaan binnenkort experimenteren door te telen met behulp van ledverlichting. Van komkommertijd is dus beslist geen sprake."

Hbo-opleiding

Horticulture & Business Management

Tijdens de Engelstalige hbo-studierichting Horticulture & Business Management maak je kennis met de wereld van planten én de hele keten van producent tot consument. Je krijgt dus technische vakken over innovatieve teelttechnieken, maar leert ook alles over bedrijfsvoering, (internationale) handel, marketing en verkoop.

Meer info over Horticulture & Business Management