Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Zes jaar woonde hij in South Carolina, waar hij High School volgde. Toen keerde hij met terug naar Düsseldorf. Voor Marc was het duidelijk dat hij Horticulture & Business Management aan de HAS wilde studeren: “Niet ver van Düsseldorf, hoog niveau, veel interessante mensen. Bovendien zijn de colleges in het Engels. De HAS prijst hij om de goede sfeer, de praktijkgerichtheid en het delen van ideeën en kennis. 

Focus op voedseldistributie

Zijn passie is permacultuur, waarbij je ecoystemen ontwerpt en zo efficiënt mogelijk gebruik van de natuurlijke omgeving maakt. De uitgangspunten: zorg voor de mens, zorg voor de aarde en deel de overvloed. “Niet de groei van de wereldbevolking is het probleem, maar de haperende distributie van voedsel. Ik wil mensen helpen met leren hoe ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen.”

“Gelukkig zijn organic farming systems in opkomst”, zegt Marc: “De conventionele landbouw is te weinig duurzaam. Bovendien voelen veel mensen zich vervreemd van de voedselketen. Vraag tien consumenten hoe een bonenplant eruitziet. They don’t know. ”

Niet tegen maar met de natuur

Zijn oriënterende stage loopt hij bij Floris Natuurlijke Bomen in Den Dungen, een biologisch bedrijf dat appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen opkweekt. Het bedrijf is vooral thuis in oude rassen en rassen met een hoge ziekresistentie. “Hun aanpak bevalt me: niet tegen maar met de natuur werken. De bomen hoeven ook niet uniform te zijn.” Een ambitieus project dat op stapel staat, is de aanleg van een food forest bij Empel. Bij dat Bossche kerkdorp aan de Maas wil hij met een ploeg van zeven geestverwanten een ecologisch systeem ontwikkelen waarin groenten en fruit volgens de inzichten van permacultuur worden verbouwd.

Wat de oogst van vier jaar HAS zal zijn? “De kennis die ik verder wil verspreiden. Ik hoop consultancy adviezen in permacultuur te kunnen geven. Waar ook ter wereld.”