Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Cas studeerde International Food & Agribusiness en werkt nu bij Moyca in Spanje.

Wat is je het meeste bijgebleven van je studie aan HAS Hogeschool?

Dat één onderwerp door vier verschillende sprekers / leraren anders uitgelegd kan worden en dat niemand daarin onjuist is. Mooi om te zien dat docenten ieder een eigen achtergrond hadden. Dat zorgde voor zinvolle discussies. Het heeft me ook geleerd dat er niet altijd een juist of onjuist is, maar dat het vaak maar net is vanuit welke hoek je iets bekijkt. Sowieso waren de docenten zeer betrokken bij ons. Je kon merken dat ze écht geloofden in de opleiding, die net nieuw was. Absolute hoogtepunten waren ook mijn bezoeken aan het buitenland: ik ben in Indonesië geweest, heb stage gelopen in de USA en in Frankrijk en mijn afstudeerproject in Vietnam gedaan.

Wat voor werk doe je nu?

Ik was Verkoper Fruit bij Bakker Barendrecht, maar heb die baan in januari 2018 opgezegd. Ik wilde praktische ervaring opdoen in de agrarische sector. Ook wilde ik de Spaanse taal leren. Inmiddels werk ik in Spanje bij Moyca. Dit bedrijf produceert (pitloze) tafeldruiven. De eerste paar maanden ben ik nog veel op het land om me de druiventeelt eigen te maken, daarna zal ik meer op kantoor komen te zitten om projecten te gaan begeleiden.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Spanjaarden werken lang, heel lang. We beginnen om 08:00 uur met een werkoverleg. Spanjaarden overleggen altijd. Ieder moment van de dag. Over alles. We bespreken dan wat de dag ons gaat brengen. Tussen 14:00 en 15:30 uur eten we en (niet onbelangrijk) drinken we. Na deze ietwat lange onderbreking, werken we door tot 20:00 uur. Ook op zaterdag wordt hier gewoon gewerkt.

Wat is jouw advies voor aankomende studenten?

Ben kritisch. De opleiding is heel actueel. Dat onderscheidt de studie van andere opleidingen. Leraren en gastsprekers geven graag hun visie, maar realiseer je wel dat die nog niet altijd op onomstreden feiten zijn gebaseerd. Sla daarom alles op en probeer tot een eigen visie te komen om bij te dragen aan het hogere doel van de opleiding: zorgen voor een duurzamere wereld. Alleen dan kun je ook echt op inhoud discussies voeren met mensen die al langer in het vak zitten.