Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

In juni arriveert in Europa misschien wel de allereerste container zoete aardappelen uit Ghana ooit. Dat is dan mede de verdienste van Wiep (21) en Mike (27). De twee studenten International Food & Agribusiness trokken in opdracht van een Duitse ondernemer naar het Afrikaanse land om te onderzoeken welke kansen er liggen voor de aardappel.

Een Duitse fruithandelaar kocht haar zoete aardappelen altijd in uit Zuid-Amerika, maar wilde wel eens weten of er ook mogelijkheden zijn om die aardappelen uit Afrika te halen. Dat is dichterbij. Dus misschien logistiek ook wel voordeliger. En hoe gaaf zou het zijn als hij daarmee tevens kleine Afrikaanse boeren en consumenten een beter bestaan zou kunnen geven!? In de aardappel zitten namelijk veel belangrijke voedingsstoffen, zoals Vitamine A. 75% Van de Ghanese bevolking heeft een tekort aan deze vitamine.

En dus trokken Wiep en Mike voor 7 weken naar Afrika. Niet als student. “We mochten ons voorstellen als consultants, anders zouden veel deuren voor ons gesloten zijn gebleven, vrees ik”, vertelt Wiep. “Het werd een prachtig avontuur. We hebben boeren bezocht, samengewerkt met een NGO, de markt in kaart gebracht, de logistieke stromen, de kansen en risico’s onderzocht, potentiële partners voor de boeren gezocht, enz. In een heel korte tijd hebben we ontzettend veel gedaan en geleerd.”

Avontuur

Het was niet alleen de opdracht zelf, het was ook het interculturele avontuur dat die opdracht zo bijzonder maakte: “Wanneer word je in Nederland nu nog verrast?”, vraagt Mike. “Alles is hier strak gepland, toch? Iedere dag, vanaf het moment dat je opstaat. Dat is daar echt niet het geval, hoor. Daar gebeurt alles anders dan je had gepland. Ik houd daar wel van. Sleur krijgt daar geen kans. Dat houdt je scherp. En persoonlijk vind ik dat leuker dan 20 weken in de bibliotheek zitten …”

Sociale impact

De twee studenten hebben een van de boeren al enthousiast weten te maken om een eerste container te verschepen. “We hebben echt wat kunnen betekenen. Voor de fruithandelaar, maar ook voor de lokale boeren. We hebben hen mee kunnen nemen in de kansen die er liggen. Dat is toch fantastisch. Dat je geen project doet dat op de plank belandt, maar een project dat zowel een commerciële als sociale impact heeft.”