Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Twee keer greep Freek mis op een studie. Toen wist hij het zeker: International Food & Agribusiness aan de HAS. Dat was na een influistering van zijn zwager, die in Wageningen werkt. “Hij zei: op de HAS gebeurt veel.” Freek heeft geen spat spijt van zijn keuze: “Het is een kleinschalige opleiding. Leraren kennen je bij voornaam – en omgekeerd. Het zijn ook ervaringsdeskundigen. Vaak hebben ze in de sector gewerkt en in het buitenland gezeten. Ze weten waar ze over praten. Sowieso knopen ze op de HAS theorie en praktijk aan elkaar.”

Internationaal, duurzaam en business

Wat hem in International Food & Agribusiness trekt, is de wereldwijde blik. “Dat zie je al terug in onze klas, waarin ook studenten uit Duitsland, Maleisië, Kenia en Amerika zitten.” Zijn keuzevak is Food, met name de gehele keten en afzet. “International Food & Agribusiness gaat over het verduurzamen van voedselproductie en de voedselketens. Maar deze opleiding is óók business. Hoe richt je een enterprise op? Hoe kun je worldwide gaan? Hoe zet je een event of product in de markt.”

Food Festival

Met spanning kijkt Freek uit naar de zomer. Bij Tuinderij de Es in Haaren, waar ze ruim tachtig soorten biologische groenten, fruit, kruiden en (eetbare) bloemen kweken, gaat hij zijn schouders onder een event zetten. “We willen dat de Open Dag bij De Es uitgroeit tot een Food Festival. Daar komt veel bij kijken. Wat is de doelgroep? Hoe bereik je die? Hoe maak je ze klant? Wat is de line up? Hoe zit het met vergunningen?”

Maar eerst op studiereis naar Marokko

Met klasgenoten bezoekt hij onder meer wijn- en olijfplantages in Fez en fosfaatmijnen bij Kourighba die langzaam uitputten. Ook gaat hij een dag naar de Mohammed V University in Rabat, waar hij met studenten gedachten over de truffelindustrie uitwisselt. Zonnig slotakkoord: “We plakken er een week vakantie aan. Tsja, als we er toch zijn!”