Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Van de 100 avocado’s aan iedere boom, belanden er uiteindelijk maar 50 in de supermarkt. Hoe kan dit? Luc (24) en Max (25) gingen naar Spanje en Peru om onderzoek te doen en om de kwaliteit van het productieproces te verbeteren.

Lees hieronder het verhaal van Luc en Max!

Transport troubles

“Avocado’s zijn één van de moeilijkste voedingsmiddelen om te leveren”, weet Luc. “In de supermarkten willen we eetrijpe avocado’s, maar avocado’s rijpen al op het moment dat ze worden geplukt. Het kan verschillen per boom, plantage en zelfs per avocado hoe snel dit proces gaat, maar hierdoor redden de meeste avocado’s het niet tot de schappen van de supermarkt.” Dan is daar ook nog het risico van vervoer. “Vele avocado’s beschimmelen tijdens het transport”, zegt Max. “Het is een ruwe schatting, maar door deze problemen gaat al snel de helft van de oogst verloren.”

Meer info over International Food & Agribusiness

Holy guacamole

Het is ook de reden dat avocado’s in Nederland zo duur zijn. “In Peru gaan ze over de toonbank voor € 0,10 cent per kilo, terwijl we hier één euro per avocado betalen”, weet Luc. Een uitspraak als ‘holy guacomole’ lijkt in dit geval dan ook wel op z’n plek. Het tweetal bezocht stakeholders in Spanje en Peru om te spreken over dit probleem en om samen te zoeken naar een oplossing. “We onderzoeken momenteel de kwaliteit van de avocado en de schil om te kijken waar we invloed kunnen hebben op het rijpingsproces om zo verspilling tegen te gaan”, vertelt Max. “We houden ook de volledige reis van de avocado goed in de gaten om te kijken waar het misgaat: van plantage tot supermarkt.”

Groen van jaloezie

“Het tegengaan van verspilling van avocado’s is niet alleen gunstig voor de prijs van avocado’s, maar ook voor het milieu”, vertelt Luc. “Minder verspilling betekent ook minder land dat nodig is om de avocado’s te verbouwen en minder transport om eenzelfde hoeveelheid te vervoeren.” “Noodzakelijk, want de avocado wordt alsmaar populairder”, zegt Max. “Zo is in Nederland in acht jaar tijd de invoerwaarde van avocado’s ruim verviervoudigd. In China is de jaarlijkse toename zelfs 100 procent!” “Percentages waar ander fruit zo groen als een avocado zien van jaloezie,” besluit Max lachend. Eén ding is zeker: verdiepen in de wereld van de avocado’s is beslist geen (tijd)verspilling.

Hbo-opleiding

International Food & Agribusiness

Tijdens de Engelstalige hbo opleiding International Food & Agribusiness leer je hoe in verschillende landen en culturen voedsel geproduceerd en verwerkt wordt. En hoe dit op een meer duurzame manier kan, met respect voor mens en milieu. Daar hoort ook het zuinig omgaan met grondstoffen bij. Je werkt mee aan slimme oplossingen, waarmee we nu en in de toekomst voldoende en gezond voedsel kunnen produceren. Naast technische kennis over planten, dieren, voeding en gezondheid leer je ook alles over internationaal samenwerken en ondernemerschap. Hierbij kijk je naar het bedrijfsleven én non-profit organisaties. Want door bruggen te bouwen tussen verschillende belangen kun je duurzaam zaken doen in de wereld van food & agribusiness.

Meer info over International Food & Agribusiness