Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Onder het wapen van Kenia staat het nationale motto ‘harambee’. Dat is Swahili voor ‘samenkomst.’ Het woord past bij Talash, in wie twee werelden samenkomen: haar moeder is Keniaanse, haar vader is Nederlander. Talash groeide op tussen geraniums en vetplanten. Vlakbij Nairobi heeft haar vader een grote kwekerij voor export. In het hoogseizoen werken er 2000 mensen. Haar moeder, die bouwkundige is, legt wegen aan in Kenia.

Van Kenia naar Den Bosch

Op haar vaders bedrijf ontmoette Talash veel HAS-stagiaires. Een van hen vertelde ze over haar liefde voor biologie en economie. “Jij moet naar de HAS!”, zei hij. Op haar achttiende maakte ze de stap. “Nu woon ik in een studentenhuis in Den Bosch, met drie andere HAS’ers. Bevalt uitstekend. We eten vaak samen.” 

Crop production

Ze studeert International Food & Agribusiness. Haar keuzevak is Crop production. Die interesse kiemde al op haar middelbare school: “Veel boeren in Kenia telen traditioneel. Hun opbrengsten zijn vaak slecht. Als je de bodem en watervoorziening verbetert, gaan de inkomsten omhoog.” Haar lievelingsgewassen? Van aardappels of mais slaat haar pols niet op hol. Wel van exotisch fruit. Haar all time favourite: de mango.

Na de HAS ...

... wil ze meer van de wereld zien. Het liefst gaat ze aan de slag bij een NGO, de FAO van de VN of een ontwikkelingsorganisatie. “In die hoek zoek ik ook een stage. Wat mij trekt, zijn organisaties die veel weten te bereiken op afgelegen plekken. Zoals? Food delivery in een vluchtelingenkamp in het noorden van Kenia.” Enerzijds is ze een idealist, anderzijds een realist. Maar vooral een internationale jonge vrouw. Lachend: “In de les kijken een Aziatische jongen en ik elkaar wel eens aan. Zo van: bij ons doen we dat toch echt anders.”