Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Management van de Leefomgeving?

Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Management van de Leefomgeving ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten. 

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Management van de Leefomgeving?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 30 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 8 personen.

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Management van de Leefomgeving?

Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Management van de Leefomgeving te vergelijken met een fulltime werkweek.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er 65 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Management van de Leefomgeving.

Zijn er nog extra kosten verbonden aan de opleiding Management van de Leefomgeving?

Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% tot 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Management van de Leefomgeving toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens/toetsen of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.  

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo opleiding Management van de Leefomgeving kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn ontwerper bij een bureau voor tuin- en landschapsarchitectuur, adviseur bij een stedenbouwkundig bureau, hoofduitvoerder bij een aannemersbedrijf en projectleider bij gebiedsontwikkelingsprojecten. 

Is er een studievereniging verbonden aan de hbo opleiding Management van de Leefomgeving?

Aan de hbo opleiding Management van de Leefomgeving, specialisatie Landscape Design is de studievereniging BOS Landscape Group verbonden. Deze studievereniging verzorgt inspirerende thema avonden met topondernemers uit de landschapsarchitectuur. Daarnaast worden er informatieve excursies en andere vakgerelateerde activiteiten door heel Nederland georganiseerd voor studenten en professionals.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Management van de Leefomgeving?

Na de hbo opleiding Management van de Leefomgeving mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Management van de Leefomgeving?

Je krijgt bij de hbo opleiding Management van de Leefomgeving verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten en probleemgestuurd onderwijs (PGO). Ook ga je op excursie. Zo gaan we in jaar 1 de verschillende landschappen van Nederland bekijken, bezoeken we diverse gebiedsontwikkelingsprojecten en spreken we met mensen uit het werkveld.

Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Management van de Leefomgeving.
 
Wil je écht ervaren wat de studie Management van de Leefomgeving inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Management van de Leefomgeving neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.
 
Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Monique Huberts. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Management van de Leefomgeving en kan al jouw vragen beantwoorden.
 
Tip! De hbo opleiding Management van de Leefomgeving heeft een eigen Facebookpagina met allerlei leuke foto’s en artikelen! 

Zijn er studentenverenigingen in Den Bosch?

Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.

ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.