Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Het is weer weekend en terwijl ik geniet van een heerlijk kopje gember-citroen thee verdwijnt de zon langzaam achter de bergen en weerkaatst een zacht oranje gloed op het water. Samen met een aantal vrijwilligers van onze organisatie zit ik in een kleurrijk cafétje in Lakeside. Als je om je heen kijkt, zou je op het eerste gezicht niet zeggen dat dit een ontwikkelingsland is. Op elke straathoek staan eettentjes en hostels en overal kun je dure activiteiten boeken zoals paragliding of safari’s.

Schijnwelvaart

Ik besef me dat je als toerist al snel een vertekend beeld van dit land kunt vormen, omdat je meestal op plekken komt waar mensen nog redelijk welvarend zijn en waar alles voor jouw gemak is ingericht. Als stagiair zie ik al veel meer. Op het platteland werken mensen zich kapot voor hun voedsel. Zij kunnen zich niet verschuilen achter de “toerisme-dekmantel van de schijnwelvaart”, zoals ik het noem.

Corrupte overheid belemmert ontwikkeling

Veel mensen leven hier in lemen hutjes. Tegelijkertijd zie ik ook mensen met een dure smartphone rondlopen. De ontwikkelingen gaan hier langzamer en minder soepel dan in de meeste westerse landen. Op de vraag hoe dat komt, antwoorden Nepalezen meestal: ‘door de corrupte overheid!’ Vooral na de aardbeving van vorig jaar heeft de bevolking het gevoel dat de overheid hen in de steek laat. Veel geld voor slachtofferhulp is verdwenen en er zijn nog steeds 700.000 mensen dakloos. Vanuit de overheid worden veel beloftes gedaan, maar er wordt weinig actie ondernomen.

Elke stap is er één

Om daadwerkelijk iets te veranderen, is een stimulerende en motiverende overheid hard nodig. Als je bezig bent in je eigen kleine ontwikkelingsorganisatie word je daar soms moedeloos van. Van de andere kant is elke stap er één en ieder persoon, die geholpen wordt, een overwinning. Ontwikkelingsorganisaties dragen hier zeker aan bij. Zo zie ik steeds meer kinderen naar school gaan, educatie verbeteren en efficiëntere landbouwtechnieken worden toegepast. Ook de bevolking zelf staat op. In plaats van te wachten op de overheid, creëren ze zelf kansen en vormen ze coöperaties om iets gedaan te krijgen. Dat is mooi om te zien. Misschien ben ik zelfs getuige van een kleine revolutie...