Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

De koffieplantage doet het goed. Na weken rode besjes plukken (ik heb het vuil nog onder mijn nagels van het helpen) heeft onze boer in Adikaridanda weer flink wat bijverdiend. Aan de overkant van de vallei staan de zaken er anders voor. Bij de boeren die ongeveer drie jaar geleden enthousiast hun eerste koffiebonen plantten, groeien nu slechts enkele zielige plantjes. Hoe kan dit? Gebrek aan kennis? Motivatie? Of allebei?

Koffieteelt

Om het uit te zoeken ben ik de koffieteelt ingedoken. Om te beginnen heb ik uitgezocht hoe ik de stichting kan helpen door stimulatie van koffieteelt bij de ontwikkeling van het rurale gebied. Daarbij liep ik tegen een aantal problemen aan, waarvan de oorzaak voornamelijk ligt bij maatschappelijke kwesties. Op het platteland werken tradities vaak de ontwikkeling tegen. Het feit dat Nepal een ontwikkelingsland is, vraagt bovendien om een andere aanpak dan wij in Nederland kennen.

Handleiding

Overheidsbemoeienis is bij dit soort projecten niet sterk aanwezig. De koffieteelt wordt gesubsidieerd, want er is een goede markt voor (ben alweer aan mijn derde kopje toe vandaag) en buitenlandse valuta zijn belangrijk voor de nationale ontwikkeling. Alleen met de (lage) overheidssubsidies redden de meeste boeren het niet. Ze hebben meer steun nodig. Samen met een succesvolle koffieteler heb ik daarom een handleiding voor koffieteelt gecreëerd. Deze kan worden gebruikt door zowel boeren als vrijwilligers die komen helpen.

Duurzaamheid

Daarnaast stimuleer ik duurzaamheid door me te focussen op ‘organische koffie’. Voor dit soort koffie worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt. In Nepal speelt de natuur een belangrijke rol in de landbouw. Zo wordt de jungle gebruikt voor schaduw. Echt goed om te zien! Zo kan de natuur behouden blijven, terwijl deze in Nederland juist moet worden teruggebracht.

Wat een wereld van verschil is zo’n stage in een ontwikkelingsland toch. Mijn collega’s zijn vrijwilligers, mijn kantoor is een slaapkamertje in de jungle en ‘ontwikkeling van de leefomgeving’ betekent deze zo inrichten dat de bevolking genoeg geld heeft om te overleven.