Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Nu de poolkappen sneller smelten dan je ‘ijsbeer’ kunt zeggen, moeten we ons gaan aanpassen aan het veranderende klimaat. Ook in Nederland. Myrthe, Amy en Remco onderzochten hoe een gemeente als Tilburg zich kan weren tegen deze extreme weersveranderingen en ontdekten behoorlijk wat nattigheid.

Lees het verhaal van Myrthe, Amy en Remco hieronder!

Rolmodel

“Het klimaat verandert op topsnelheid en dit merk je ook in de stad. Niet alleen door hevige regenval, maar ook door hogere gevoelstemperaturen”, vertelt Amy. “De komende jaren zal dat alleen nog maar erger worden als je niet ingrijpt.” Tilburg is volgens het drietal één van die gemeentes die het belang hiervan inziet. “Tilburg heeft de ambitie om als stad in 2040 volledig ingespeeld te zijn op het klimaat”, vertelt Remco. “Andere gemeentes hopen deze doelstelling pas in 2050 te behalen. Hierdoor kan Tilburg een voorbeeld zijn voor andere gemeentes. Iets waar wij hen bij helpen.”

Meer info over Management van de Leefomgeving

Groene vingers

“Als het gaat om inspelen op klimaatverandering, zijn overmatige neerslag, hitte- en droogtestress de belangrijkste punten waar op gelet moet worden”, zegt Myrthe. “Hierop kan worden ingespeeld door het aanbrengen van meer plantsoenen in de binnenstad waar neerslag naartoe geleid kan worden, of op een plat dak een tuin creëren die water opneemt.” “We richten ons niet alleen op wat de gemeente kan doen, maar ook op wat mensen individueel kunnen doen”, zegt Remco. “We hopen met onze praktische adviezen mensen echt te inspireren.”

Stad van de toekomst

Hoe de ideale, klimaatvriendelijke gemeente volgens het drietal eruitziet? “Meer groen in de stad, maar ook dat mensen er zelf meer mee bezig zijn”, zegt Myrthe vastbesloten. “Denk aan meer regentonnen en geveltuintjes.” Het eindproduct van dit project is dan ook zeer praktisch toepasbaar. “We hebben een overzicht gemaakt van alle mogelijke weersproblemen die worden veroorzaakt door het veranderende klimaat. Zo is het voor de gemeente en de inwoners duidelijk hoe ze hierop kunnen inspelen.”Volgens het drietal is namelijk één ding duidelijk: be the change you wish to see in the world. “Zeker als je in de toekomst niet alleen maar zwetend door de stad wilt lopen”, besluiten ze lachend.

Hbo opleiding

Management van de Leefomgeving

Bij de HBO opleiding Management van de Leefomgeving vallen groen, design en management samen. Want bij het ontwikkelen van onze leefomgeving komen veel zaken kijken. Je moet rekening houden met het landschap, de landbouw, de natuur en elkaar. Je krijgt dan ook te maken met veel partijen, van gemeente en provincie tot natuurbeschermers en bewoners. Het is de kunst om alle eisen en wensen te vertalen in een ontwerp. Vervolgens moet je zorgen voor een vlekkeloze uitvoering, met oog voor planning en budget. Al deze processen komen aan bod tijdens jouw opleiding.

Meer info over Management van de Leefomgeving