Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Milieukunde ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20/25 uur zelfstudie verwachten.
Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.
Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Milieukunde te vergelijken met een fulltime werkweek.
Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.
Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Milieukunde toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of door een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.
Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Exacte vakken zoals scheikunde worden door sommige studenten als lastig ervaren. Dit komt doordat deze vakken wat technischer van aard zijn. Om deze reden wordt er extra aandacht besteed aan scheikunde en worden er bijvoorbeeld studiegroepen georganiseerd.
Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie of een verslag zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in.
Met de hbo opleiding Milieukunde kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn adviseur water en bodem, coördinator kwaliteitszorg bij een multinational, teamleider milieustrategie of medewerker ruimte en wonen bij een omgevingsdienst.
Aan de hbo opleiding Milieukunde is de studievereniging Sustainagear verbonden. Sustainagear heeft als doel een platform te bieden waar alle studenten aan de HAS Hogeschool zich kunnen ontwikkelen en profileren op het gebied van duurzaamheid en ondernemerschap.
Na de hbo opleiding Milieukunde mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.
Je krijgt bij de hbo opleiding Milieukunde verschillende hoorcolleges, werkcolleges, projecten en practica. Op scheikunde en wiskunde na, krijg je niet meer de vakken zoals je ze kent van je vooropleiding. De lessen zijn meer gericht op hoe je jouw kennis op je latere werk toepast. Waterzuivering en een grondstof voor bioplastic maken uit stro zijn voorbeelden van practica.
Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.
Gemiddeld starten er 70 tot 80 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Milieukunde.
De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Een hoorcollege volg je met de gehele klas, ongeveer 70-80 andere studenten. Een werkcollege bestaat uit maximaal 20 personen. Projectgroepen bestaan uit nog kleinere groepjes van ongeveer 4 tot 6 personen.
Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.
ISA (International Student Association) is de studentenvereniging voor de internationale studenten.
Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.