Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Bio-energie
Onze fossiele brandstoffen raken op. Mogelijk is bio-energie door middel van vergisting een goede vervanger. Zo kan er bio-energie (gas) gemaakt worden door bacteriën van organisch afval.

Biergist
Wat is vergisting? Het bekendste gist is biergist. Dit gist wordt in de voedselindustrie gebruikt: om brood te laten rijzen, doordat er CO2 vrijkomt in het vergistingsproces en het zorgt ervoor dat de suikers in alcohol worden omgezet bij het maken van bier en wijn. Andere gisten zorgen voor het vergisten van biomassa: het omzetten van organische stof in biogas.

Test je afval
Het gas kan omgezet worden in elektriciteit waardoor we minder fossiele brandstoffen nodig hebben. Wil je weten hoeveel gas je kunt produceren van jouw type afval? Test het op HAS Hogeschool. De test duur gemiddeld twee weken waarbij je aanwezig bent met het inzetten en uithalen van je proef.

Tijdens het uithalen meet je niet alleen de hoeveelheid gas, maar ook de samenstelling. Want het is belangrijk dat het afval dat je vergist ook een goede samenstelling heeft. Zodat het brandbaar is, net zoals aardgas.

Meer weten? Ga naar www.biobasedeconomy.nl

Terug naar Begeleiding projecten O&O