Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Onderzoek voor Kassa
In supermarkten en dierenwinkels worden vele soorten kattenbakvulling verkocht. Wat is het beste kattengrit om te gebruiken in de kattenbak van je kat?  Lector Paul Overgaauw van het lectoraat Diergezondheid en Dierwelzijn van HAS Hogeschool werd door het televisieprogramma Kassa van de VARA benaderd om samen met studenten een onderzoek naar kattengrit uit te voeren.

Urineabsorptie
Een van de proefjes ging over urineabsorptie. Het belangrijkste van kattengrit is natuurlijk dat het urine goed absorbeert. Dit werd getest. Er werd daarbij gekeken naar de maximale absorptie en naar de klontvorming: is het gemakkelijk uit de bak te scheppen? Met het bepalen van de klontvorming konden de onderzoekers ook iets zeggen over de afvalproductie.

Nepkat
Een ander onderzoek ging over de verspreiding van korrels door je huis. Als de kat graaft, blijven er soms korreltjes grit aan de poten van de kat hangen die vervolgens door het huis verspreiden. Tijdens het onderzoek werd een gravende kat gesimuleerd en keken de studenten hoeveel er aan de poot bleef hangen.

Ben je geïnteresseerd om een product te testen? In het milieukunde lab kun je verschillende opstellingen maken om jouw product te testen.

Terug naar Begeleiding projecten O&O