Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Ik kies voor de HAS omdat de sfeer erg goed is Mijn password: nieuwsgierigheid Zijn vader studeerde Tuinbouw op de HAS. Zo groeide Juriaan op tussen kassen vol potplanten in Zevenbergen. Maar de sporen van zijn vader volgt hij niet blind. Nieuwe generatie, nieuwe keuzes.

Scheikunde

Tijdens de open dag van de HAS twijfelde Juriaan. Toegepaste Biologie sprak hem aan, maar in die studie zou hij niet zoveel scheikunde krijgen. Dat is zijn lievelingsvak. Het werd Milieukunde, wat ook recht doet aan zijn interesse in duurzaamheid. “Eerder had ik voor m’n eindexamen Nederlands al een betoog over de noodzaak van duurzame energie in Nederland gehouden. Cijfer? Een acht.”

Theorie en praktijk

Het bevalt hem erg goed op de HAS: “Fijne leraren en studenten. De onderwerpen zijn leuk, maar ook de wijze waarop ze behandeld worden. We volgen Probleemgestuurd Onderwijs, waarbij theorie en praktijk op elkaar aansluiten.

Suikerunie

Voor de Suikerunie stelde hij met drie andere studenten een waterbalans op. Een flinke klus, want het bedrijf heeft veel met  H2O van doen. Bij elke stap in het productieproces is water nodig of komt het vrij. In totaal gaat het om tientallen stromen. Juriaan bracht hun loop, toepassingen en hoeveelheden in kaart om de efficiëntie van het watergebruik te bepalen. Ook onderzocht Juriaan de impact op de omgeving. Oogmerk: een advies uitbrengen hoe je nog duurzamer milieumanagement zou kunnen voeren.

Afvalwaterzuivering en biogas

Zoete of zure conclusies? Het eerste, zegt Juriaan. Want de Suikerunie zet hoog in op duurzaamheid. “Zo halen ze het vocht uit suikerbieten om dat water elders in het proces weer te gebruiken.” Op het terrein staat ook een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie. “Ze hebben zelfs een vergister die biogas uit slib haalt.”

Adviseur in de waterwereld

Toch is er nog een wensenlijstje. Zo wil de Suikerunie onderzoeken of je de uitstoot van gassen kunt verduurzamen. “Als je CO2 in kassen pompt, kunnen planten het door fotosynthese omzetten.” Juriaans eigen verlanglijstje: adviseur in de wereld van het water worden.