Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Waarom zijn er zoveel innovatieve technologieën, maar heeft 11% van de wereldbevolking nog steeds geen toegang tot schoon drinkwater? Daar zit een luchtje aan vonden Marieke (23) en Tonke (21). Ze gingen aan de slag om wc-water om te zetten in drinkwater.

Bekijk en lees het verhaal van Marieke en Tonke hieronder!

Helden in labjassen

“In samenwerking met de Universiteit van Gent hebben we een techniek ontwikkeld waarmee mensen zelf wc-water kunnen omzetten in drinkwater”, vertelt Marieke. “Dit hebben we in ons lab op kleine schaal nagemaakt.” “Dit circulaire systeem is ideaal om derdewereldlanden zelfvoorzienend te maken, maar denk ook aan gebieden waar bijvoorbeeld door een natuurramp geen toegang is tot schoon drinkwater”, zegt Marieke. “Met behulp van een unit met zonnepanelen kunnen mensen uit een bepaald gebied zichzelf van schoon drinkwater voorzien.”

Meer info over Milieukunde

Handige bacteriën

“Om drinkwater te maken moeten eerst de zware deeltjes bezinken”, legt Tonke uit. “Hier haal je het schonere water uit, waaraan je bacteriën toevoegt die de overige vieze deeltjes als het ware opeten. Door filtratie haal je de resterende ziekteverwekkers uit het water en voilá: je hebt schoon drinkwater.” Het doel van dit project is om uiteindelijk een unit te ontwikkelen waarbij sanitaire voorzieningen worden aangeboden zoals wc’s en douches. Het water hiervan wordt in dezelfde unit direct gezuiverd tot drinkwater.

Van de bucket list

De ontwikkelde unit is mobiel, zelfvoorzienend in energie en slaat twee vliegen in één klap: sanitaire voorzieningen én schoon drinkwater. “Ondanks dat dit water aan alle wettelijke eisen voldoet, is het drinken van water waar eerder nog ontlasting in heeft gezeten voor veel mensen nog een drempel waar ze over moeten”, geeft Tonke toe. “We hopen deze techniek binnenkort uit te testen op festivals, zodat meer mensen hiermee kennis kunnen maken.” “Dan vertellen we natuurlijk wel dat ze eigenlijk wc-water aan het drinken zijn”, vertelt Marieke lachend. “Iets wat ze dan meteen van hun bucket list kunnen afstrepen.” Het tweetal hoopt maar wat graag dat de unit in productie wordt genomen. “Dat zou pas echt de shit zijn.”

Hbo opleiding

Milieukunde

Bij de HBO opleiding Milieukunde leer je creatieve en vernieuwende oplossingen bedenken om het gebruik van grondstoffen, energie en water terug te dringen. De vakken scheikunde en biologie spelen hierbij een belangrijke rol. Maar het gaat niet alleen om technische kennis. Je leert ook meer over het opzetten van management- en milieuzorgsystemen, over (milieu)recht en vergunningen. Daarnaast kijk je bij Milieukunde letterlijk over de grens. Want milieu is een wereldwijd vraagstuk.

Meer info over Milieukunde