Hoofdmenu

Studiekeuze-helper Challenge

Kun je een kreeft sla laten kweken?

Kwekende Kreeften Challenge

Hoe groot zijn de groepen/klassen bij de opleiding Toegepaste Biologie?

De grootte van de groepen/klassen is afhankelijk van de soort les. Tijdens een hoorcollege volg je samen met ongeveer 60 tot 90 andere studenten de les. Projectgroepen bestaan uit kleine groepjes van ongeveer 4 personen.

Is er een introductie/kamp bij de opleiding Toegepaste Biologie?

Toegepaste Biologie organiseert een introductiekamp aan het begin van het studiejaar. Deelname aan deze introductie is verplicht. Tijdens deze introductie leer je jouw nieuwe klasgenoten beter kennen op een ongedwongen manier. Dit is dus géén ontgroening, maar een kennismaking!

Naast de introductie van de opleiding Toegepaste Biologie, organiseert studentenvereniging Gremio Unio elk jaar een introductieweek. Deze vindt meestal één week eerder plaats dan de introductie van de opleiding. Deelname aan deze gezellige introductie is niet verplicht, maar je wilt dit eigenlijk niet missen.

Wat voor soort lessen krijg je bij de opleiding Toegepaste Biologie?

Je krijgt bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie verschillende hoorcolleges, werkcolleges, praktijklessen en practica. Gedrag van krekels en weefselkweek zijn voorbeelden van practica.

Tip! Op de pagina Leerplan kun je lezen welke lessen je in welke periode gaat volgen.

Hoeveel college-uren/contacturen heb je per week bij de opleiding Toegepaste Biologie?

Het aantal contacturen bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie ligt tussen de 15 en 20 uur per week. Daarnaast kun je ongeveer 20 - 25 uur zelfstudie verwachten.

Hoe is het contact met de docenten bij de opleiding Toegepaste Biologie?

Studenten van de hbo opleiding ervaren het contact met de docenten als prettig en informeel. De deur staat altijd open zodat je vragen kunt stellen of binnen kunt lopen voor een praatje. Daarnaast kun je altijd mailen of na de les napraten.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld studeren?

Naast ongeveer 15 tot 20 contacturen per week, kun je nog 20 tot 25 uur zelfstudie verwachten. Tijdens de zelfstudie werk je zelfstandig of in (project)groepen aan opdrachten uit of studeer je bijvoorbeeld voor een tentamen/proefwerk. Totaal is de studiebelasting voor de hbo opleiding Toegepaste Biologie te vergelijken met een fulltime werkweek.

Hoeveel studenten zitten er gemiddeld in het eerste jaar?

Gemiddeld starten er 140 nieuwe studenten per jaar aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie.

Zijn er bepaalde struikelvakken die lastig zijn?

Er zijn altijd vakken die lastiger zijn dan de andere. Dit is voor iedereen persoonlijk. Sommige studenten hebben moeite met projecten of PGO (Probleem Gestuurd Onderwijs). Hierbij komen vaardigheden als plannen, samenwerken, presenteren en zelfstudie aan de orde. Andere studenten hebben meer moeite met exacte vakken, zoals bijvoorbeeld scheikunde of statistiek.

Hoe wordt er getoetst? Zijn er veel tentamens/toetsen of sluit je modules af met een opdracht/werkstuk?

Dit is verschillend per vak/les. Soms sluit je een vak af met een tentamen/toets, maar dit kan bijvoorbeeld ook een eindpresentatie zijn. Bij een ander vak lever je aan het eind van de periode een aantal opdrachten in. 

Hoeveel studenten vallen uit in het eerste jaar (en waarom stoppen deze studenten)?

Na het eerste studiejaar stopt ongeveer 20% - 25% van de nieuwe studenten. Dit heeft verschillende redenen. Studenten die aan het einde van het eerste studiejaar niet genoeg studiepunten hebben behaald, moeten helaas stoppen met de opleiding. Voor sommige studenten is de hbo opleiding Toegepaste Biologie toch niet de juiste studie. Oriënteer jezelf daarom altijd extra goed door een open dag te bezoeken of een dagje te komen proefstuderen. Een persoonlijk gesprek met de studieadviseur kan ook helpen bij je keuze.

Wat is je titel als je afgestudeerd bent aan de opleiding Toegepaste Biologie?

Na de hbo opleiding Toegepaste Biologie mag je de titel Bachelor of Science (BSc) oftewel ingenieur (ing.) gebruiken.

In welke beroepen komen de meeste studenten terecht na de opleiding?

Met de hbo opleiding Toegepaste Biologie kun je na je studie alle kanten op. Enkele voorbeelden van beroepen zijn onderzoeker dierenwelzijn, adviseur ecologie en onderzoeker plantenziekten, assistent veredelaar, onderzoeker fytopathologie, specialist diervoeding, onderzoeker insectenkweek, projectmedewerker watersystemen, onderzoeker dierenwelzijn, trainee biologische bestrijding.

Zijn er nog extra kosten verbonden aan de opleiding Toegepaste Biologie?

Naast het collegegeld zijn er nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten staan toegelicht op onze website.

Wat zijn de verschillen tussen Toegepaste Biologie in Den Bosch en in Venlo?

Als je twijfelt tussen vestiging Den Bosch of Venlo, adviseren we je om het verschil vooral zelf te komen ervaren. Bezoek op beide locaties een open dag of kom proefstuderen en kies de locatie die het beste bij jou past.

Onderwijsconcept
Op beide locaties werken we met zoveel mogelijk projecten uit het bedrijfsleven, dus geen verzonnen cases, maar echte vraagstukken uit het beroepenveld. Er is een verschil in werkwijze:

  • In Den Bosch voer je deze opdrachten vooral op school uit. Je gaat een paar keer per jaar op bedrijfsbezoek of komt er een gastspreker uit het bedrijfsleven.
  • In Venlo heeft HAS Hogeschool een breed netwerk van partnerorganisaties. Studenten bezoeken minimaal één keer per week een aangesloten partner. Zo kunnen ze de theorie die geleerd wordt tijdens hoor- en werkcolleges meteen toepassen in de praktijk.


Gebouw en faciliteiten
Het andere verschil tussen de vestigingen is de grootte.

  • In Den Bosch studeren zo’n 3.000 studenten. Het gebouw in Den Bosch beschikt over moderne en innovatieve faciliteiten op het eigen complex, zoals een kas, technologiehal, laboratorium, techniekhal, schooltuin, klimaatkamers etc.
  • In Venlo studeren zo’n 400 studenten. Het gebouw beschikt over een hypermodern laboratorium. Voor andere faciliteiten maken de studenten gebruiken van de faciliteiten van partnerbedrijven. Bijvoorbeeld het researchcenter voor vertical farming BrightBox, het Co Creation Lab in Villa Flora, het hightech melkveebedrijf Hoeve Rosa en het studentlaboratorium Baylab Plants van Bayer Crop Science.

Ik twijfel nog tussen een aantal opleidingen, wat kan ik doen?

Je kunt een aantal dingen doen om jezelf nóg beter te oriënteren op een studie. Bezoek bijvoorbeeld een open dag van HAS Hogeschool. Tijdens een open dag ontmoet je docenten en studenten van de hbo opleiding Toegepaste Biologie.

Wil je écht ervaren wat de studie Toegepaste Biologie inhoudt? Kom dan een dagje proefstuderen! Tijdens een proefstudeerdag bij de hbo opleiding Toegepaste Biologie neem je samen met andere toekomstige studenten deel aan een speciaal programma. Gedurende deze dag kun je al je vragen stellen aan docenten en studenten van de opleiding.

Zit je met specifieke vragen over de inhoud van de opleiding of bijvoorbeeld toelatingseisen? Neem dan contact op met Jeanie van Driel. Zij is studieadviseur van de hbo opleiding Toegepaste Biologie en kan al jouw vragen beantwoorden.

Is er een studievereniging verbonden aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie?

Aan de hbo opleiding Toegepaste Biologie is de studievereniging Biota Natura verbonden. Biota Nature heeft als doel om veel interessante excursies en activiteiten te organiseren. Daarnaast proberen ze het studeren voor studenten Toegepaste Biologie zo leuk en makkelijk mogelijk te maken, door bijvoorbeeld bijles in plantendeterminatie te geven.

Zijn er studentenverenigingen in Den Bosch?

Binnen HAS Hogeschool in Den Bosch zijn twee studentenverenigingen actief. Gremio Unio is één van de grootste hbo studentenverenigingen van Zuid-Nederland. Gremio Unio organiseert erg veel activiteiten op het gebied van feesten, cultuur, sport en muziek. Ichthus is een christelijke studentenvereniging die elke week leuke activiteiten organiseert zoals bijbelstudie, samen eten en gezellig borrelen.

Ik wil op kamers als ik ga studeren bij HAS Hogeschool. Hoe pak ik dit aan?

Ben je op zoek naar een kamer in Den Bosch, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt jezelf inschrijven op een of meerdere websites waarop ze kamers aanbieden, zoals kamernet.nl of kamers.nl. Daarnaast kun je jezelf inschrijven als woningzoekende bij Coöperatie Brabant Wonen.