Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

Gewassen verbouwen met behulp van kreeften. Volgens Jip en Laura is dat de duurzame manier waarop gewassen én kreeften in de toekomst kunnen groeien. Al blijkt dat werken met levende dieren wel iets lastiger is dan gedacht.

Lees het verhaal van Jip en Laura hieronder!

Gezonde ontlasting

“Aquaponics is een slim systeem waarmee je met een minimum aan middelen, kreeften én planten kunt kweken”, vertelt Jip. “De kreeften krijgen voeding via de planten, vervolgens komt hun ontlasting terecht in het water en wordt dit weer opgenomen door de planten. Het is eigenlijk een mini-ecosysteem.” “De ontlasting van kreeften bevat ontzettend veel voedingsstoffen voor planten”, weet Laura. “Er is eigenlijk geen betere mest dan die van kreeften.”

Meer info over Toegepaste Biologie

Ni(e)traat

“Wat dit mini-ecosysteem zo noodzakelijk maakt, is dat het ontzettend duurzaam is. “Door de klimaatverandering is er steeds meer sprake van droogte”, zegt Jip. “In dit systeem wordt het water hergebruikt, waardoor het ontzettend duurzaam is. Er gaat bijna geen water verloren.” “Daarnaast zorgt het systeem ervoor dat er minder mest nodig is en dus minder nitraat vrijkomt”, vertelt Laura. “Ook bestaat het voer van de kreeften uit gemalen insecten. Dat is veel duurzamer dan reguliere voeding die gemaakt is van vis. Veel beter voor het milieu dus.”

Escape room

Het tweetal heeft echter ook de keerzijde van het gebruik van kreeften ontdekt. “Kreeften zijn echt goed in ontsnappen”, vertelt Jip een beetje geamuseerd. “Het lijkt wel alsof ze Aquaponics zien als een escape room. Zo liep er weleens een ontsnapte kreeft rond in het klaslokaal. Dat was niet de bedoeling.” Afgezien van dit kleine akkefietje is het project een groot succes. “Met Aquaponics hakken kreeften andere micro-ecosystemen in de pan”, vertelt Laura. “Al is dit ecosysteem pas volledig gesloten als de kreeften zelf óók in de pan belanden.”

Hbo opleiding

Toegepaste Biologie

Theorie, praktijk, cases en projecten: bij de HBO opleiding Toegepaste Biologie komen ze perfect samen. Meteen vanaf het eerste jaar werk je in groepen aan vraagstukken uit de praktijk, vaak in opdracht van een bedrijf. In de kas, het dierenverblijf of buiten in het veld verzamel jij gegevens voor jouw onderzoek. Met behulp van statistische analyses verwerk je de resultaten tot een passend advies, dat je op heldere wijze aan je opdrachtgever presenteert. Je moet voor deze opleiding dus goed kunnen samenwerken, plannen en organiseren.

Meer info over Toegepaste Biologie