Hoofdmenu

Studiekeuze-helper

De eerste twee jaar van de hbo opleiding Toegepaste Biologie leg je een brede basis. Gezamenlijk verken je de biologie met de vakken die je volgt en ga je aan de slag met onderzoeksprojecten in kleinere groepjes. Het derde jaar maak je individuele keuzes voor stages, een minor en je specialisatie. Je opleiding sluit je af met een groot project waarin je laat zien dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt. 

Jaar 1: Brede basis: van grote ecosystemen tot kleine cellen

Je leert in blok 1 begrijpen hoe temperatuur, vocht en voedingsstoffen invloed hebben op planten en dieren in een ecosysteem. In blok 2 focus je op hoe dieren omgaan met hun voeding, omgeving en het gedrag van de dieren. In de laatste twee blokken zoom je in op de bouw, werking en functie van organen, weefsels, cellen en zelfs moleculen waaruit planten en dieren zijn opgebouwd en koppelt dit aan hun levenscyclus.

Het hele jaar ga je naast lessen en zelfstudie ook samenwerken om een case op te lossen. Met de hulp van een docent leer je niet alleen de theorie, maar ook het delen van informatie, vergaderen en discussiëren. Elk blok pas je de kennis toe in een uitdagend praktijkproject. Het laatste halfjaar zelfs met echte opdrachtgever uit het werkveld.

Jaar 2: Uitbreiding en verdieping

Dit jaar bouw jij je vaardigheden uit jaar 1 uit met o.a. vakken over statistiek, Engels en adviesvaardigheden. Je opgedane kennis pas je meteen toe in een real-life groepsproject voor een bedrijf of organisatie uit de biologiesector. Je werkt een jaar lang aan dit project, zet zelf een onderzoek op, voert experimenten uit en doet de verslaglegging ervan.

Daarnaast verbreed en verdiep jij je kennis waarbij we een stuk meer zelfstandigheid van je verwachten dan in jaar 1. Eerst volg je de module van genen tot populaties en daarna de module van populaties tot ecosystemen. 

Jaar 3: Stages in binnen- en buitenland en verbreding

In jaar 3 bewijs jij individueel dat je gedegen onderzoek kan uitvoeren. Dit doe je in twee onderzoekstages. Een van deze stages voer je uit in het buitenland. De stages zijn niet alleen leerzaam maar een groot avontuur. Naast deze stages ga je een minor volgen waarbij jij leert samenwerken met studenten uit andere studies. Een minor is een verbredende of verdiepende opdracht die je uitvoert in ongeveer 10 weken. Daarnaast werk je aan een maatschappelijk relevant project.

Jaar 4: Specialiseren en afstuderen

Het vierde jaar is het afstudeerjaar. Tijdens dit jaar kies je voor een van de specialisaties die worden aangeboden: Food quality and health, Applied Animal Sciences, Applied Plant Research of Toegepaste ecologie.

Daarnaast werk je met een groepje van 2 of 3 studenten aan een beroepsopdracht. Dit is een real-life opdracht uit het beroepenveld (bedrijf, overheid of organisatie). Je wordt bij deze beroepsopdracht intensief begeleid door een docent.

 

4 jaar in een overzicht

Leerplan

Een studiejaar is verdeeld in 2 semesters of 4 blokken. Een blok duurt 10 studieweken. Elk jaar kun je 60 ects halen. Als je alle 240 ects behaald hebt, ontvang je je bachelor diploma. Bekijk het leerplan hier.